Ugrás a tartalomra

Kisebbségek Európája: a kisebbségi jogok mint emberi jogok

A tartományi képviselőházban ma Kisebbségek Európája: a kisebbségi jogok mint emberi jogok címmel rendeztek konferenciát november 16-a, a tolerancia nemzetközi napja alkalmából.

Az egybegyűlteket Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke üdvözölte, aki hangsúlyozta, e naptól függetlenül, a tolerancia a jólneveltséget jelenti, ami nem csak egy napot kell jellemezzen az évben, hanem tartós és folyamatos értéket kell képviseljen, olyasmit, amit a családokban és a társadalomban ápolnak, a jólneveltséget, ami olyanná teszi az embert, hogy nem kell arról gondolkodnia, mi is a tolerancia, ahhoz, hogy hogyan viselkedjen.
"A tolerancia annak a ténynek az elfogadása, hogy nem vagyunk mindannyian egyformák, s ez nem lehet akadálya a normális viszonyok kiépítésének, egymás elfogadásának, hanem olyan körülménynek kell lennie, ami a mindennapi realitás része, s amely senkit nem választ el", mondta Pásztor.
Véleménye szerint Európa a kisebbségek térsége, hiszen a történelem viharai folytán ugyanaz a nemzet helyenként többséget, helyenként pedig kisebbséget alkot. Pásztor kiemelte a nemzeti tanácsok fontosságát, amelyek - meglátása szerint - megteremtik az egyensúlyt a többség és a kisebbség között, s felügyelő szereppel bírnak a képviselőházi döntések alkalmával.
Nebojša Stefanović, a szerbiai parlament elnöke elmondta, Szerbia polgárainak minden napja a kisebbségek tiszteletben tartásában kell teljen ahhoz, hogy egy napon az EU egyenjogú tagjai lehessenek.
"A mi alapelvünk az, hogy szembe kell nézni minden negatív jelenséggel, amelyeknek a célja a gyűlölet és a türelmetlenség szítása, de az erőszak csak nem csitul és olykor szembe kell néznünk az emberi jogok megsértésével is. Éppen ezért ennek a napnak arról is kell szólnia, hogy mit is gondolunk a toleranciáról", mondta Stefnović.
Az összejövetelen felszólalt Adriano Martins, az EU szerbiai küldöttségének helyettes vezetője, Jan Lineburg, az EBESZ demokratizációs osztályának vezetője, valamint Tabajdi Csaba és Gál Kinga, az Európai Parlament képviselői.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto