Ugrás a tartalomra

A kijárási tilalom feloldására számít május elején Pásztor István

A VMSZ elnöke az SZMR műsorában elmondta, a Magyarországon érettségiző vajdasági diákok határátlépése megoldódik, erről csütörtökön hoz határozatot a szerb kormány.

A rendkívüli állapot megszüntetése után is lesznek olyan ajánlások és magatartási formák, amelyekkel együtt kell majd élnünk - mondta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy csütörtökön egy kormányrendelet konkretizálni fogja, hogy hogyan lépheti át a határt az a 340 diák, akik május 4-e és 21-e között tennének érettségit Magyarországon. A politikus a közelgő voksolásokról is szólt.

„Azt gondolom, reális az a feltételezés, hogy valamikor a május elsejei ünnepeket követően feloldásra kerülhet a kijárási tilalom, azaz a rendkívüli állapot” - erről beszélt a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke kifejtette, hogy a rendkívüli állapot visszavonását követően is lesznek olyan magatartásformák, amelyekkel együtt kell élnünk. Hangsúlyozta, a kijárási tilalom feloldása sem eredményezi automatikusan azt, hogy minden olyan lesz, mint ahogy azt a járvány előtt megéltük. „Mindenféleképpen lesznek ajánlások. Ezek az ajánlások egészen biztos, hogy vonatkozni fognak a 65 évnél idősebbekre, mert ők a legveszélyeztetettebbek. Az is biztos, hogy olyan szabályok alakulnak ki, amelyek komfortosabb életet tesznek lehetővé, mint amilyen az elmúlt másfél-két hónapban volt az ő számukra is.”

Pásztor István elmondta, hogy megoldódik annak a 340 diáknak a határátlépése is, akik május 4-e és 21-e között tennének érettségit Magyarországon. A kérdésről Aleksandar Vučić államfővel folytatott sikeres egyeztetést a VMSZ elnöke. „A konkrét megoldási lépéseket, milyen papír kell, mikor mit, hogyan lehet, melyik határon lehet, és minden mást, az a kormányrendelet fog szabályozni, amelyet holnap, azaz csütörtökön fogadnak el. Másrészről hasonló jellegű intézkedések elfogadása még várat magára Magyarországon is.”

A VMSZ elnöke a Szerbiában esedékes választásokról is beszélt. Kiemelte, hogy amennyiben a rendkívüli állapotot május elején visszavonják, akkor az azt követő negyven egynéhány napon belül a voksolásokra is sor kerülhet.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír