Ugrás a tartalomra

Kihasználni a lehetőségeket!

Pásztor István és Igor Mirović fogadta Magyarország belgrádi nagykövetét
Pásztor István és Igor Mirović fogadta Magyarország belgrádi nagykövetét

Szerbia és Magyarország tovább erősíti baráti és partneri kapcsolatát, de a közös projektek fejlesztését is stratégiai célnak tekinti – szögezték le azon a találkozón, amelyen Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke Újvidéken fogadta Magyar Józsefet, Magyarország belgrádi nagykövetét. A nemrégiben kinevezett nagykövetet ezt követően Igor Mirović tartományi kormányfő is fogadta és új gazdasági, idegenforgalmi és kulturális együttműködési lehetőségekről tárgyaltak, és megerősítették, hogy a határon átívelő projektek ügyében továbbra is közösen pályáznak az uniós alapokra.

A két ország dinamikus együttműködésében jelentős szerepe van a vajdasági magyar közösségnek – értettek egyet a magyar és szerb viszonyokról tárgyalva Magyar József és Pásztor István. A tartományi képviselőház elnöke kiemelte, hogy a magyar kisebbséget minden szempontból támogatja a szerb többség: ápolhatja identitását, gazdaságilag és társadalmilag is erősödhet, magyar oktatásban részesülhet és anyanyelvén ápolhatja a saját kultúráját is. Mindezeket sokkal lassabban és nehezebben lehetne megvalósítani a magyar kormány támogatása nélkül, és szinte lehetetlen lenne érvényesíteni a szerb kormány megértése és hozzájárulása hiányában – mondta Pásztor, aki a találkozón elégedettségét fejezte ki Magyar József kinevezése kapcsán, aki szavai szerint „új lendületet és energiát vihet a szerb–magyar kapcsolatok megőrzésébe és továbbfejlesztésébe”.

A tartományi képviselőház elnöke a magyar nagykövettel a Belgrád–Budapest gyorsvasút stratégiai jelentőségéről is tárgyalt. Egyeztettek az energetikai együttműködés lehetőségeiről, és szóba került a Szerbia és Magyarország határán levő átkelők korszerűsítése és fejlesztése is.

A találkozókat követően Magyar József kiemelte: Szerbia, de azon belül is elsősorban Vajdaság fontos gazdasági partnere Magyarországnak. A jövőben is kihasználnak minden lehetőséget arra, hogy tovább erősítsék a kiváló együttműködést – mondta.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, TDL
Többi hír