Ugrás a tartalomra

Kettővel több mandátumra számítanak

Átadta a Köztársasági Választási Bizottságnak a 250 nevet tartalmazó országos jelöltlistát a VMSZ – A párt nem fog változtatni politizálási stílusán a parlament következő összetételében sem

– Az elmúlt négy évben el sikerült érnünk, hogy a vajdasági magyar közösséget, s ezáltal a Vajdasági Magyar Szövetséget, talán először, komolyan vegyék ebben az országban – jelentette ki Pásztor István, a VMSZ elnöke a párt köztársasági választási listájának szerdai átadása során Belgrádban, s hozzátette, hogy a mögöttünk álló négy év legfontosabb hozadékának lehet ezt az eredményt tekinteni.

Pásztor úgy fogalmazott, hogy ennek az eredménynek a megnyilatkozási formái, a számtalan csata révén, mindenki számára ismertek: a bírósági átszervezést, a költségvetési vitákat, a statútumot, a hatásköri törvényt, a vagyon-visszaszármaztatási és rehabilitációs törvényeket, a közvagyonról szóló törvényt is említhetjük.

– Csak akkor tudjuk a közösségi és regionális érdekeket képviselni, ha hajlíthatatlanok maradunk mindazon célok tekintetében, melyeket meghirdetünk. Ez nem jelenti azt, hogy nem törekszünk kompromisszumokra, de a kompromisszumok egészségességét mindentől fontosabbnak tartjuk – fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ listája teljes lista, vagyis 250 képviselő-jelölt nevét tartalmazza. A listán számos új név is szerepel, a parlamentbe jutásra legesélyesebb első néhány képviselő neve azonban – mint azt a pártnál mondják, az elmúlt négy évben folytatott sikeres politizálás miatt – nem változott: Pásztor Bálint, Varga László, Kovács Elvira és Fremond Árpád jelenlegi parlamenti képviselők vezetik a most átadott listát is. A pártnál arra számítanak azonban, hogy a soron következő választások után a jelenleginél több képviselőt be tudnak majd juttatni a köztársasági képviselőházba.

– Abban reménykedünk, hogy a VMSZ meg tudja tartani és erősíteni pozícióit a választásokat követően. Ha sikerül megvalósítanunk azt a reális elképzelést, hogy százezer ember bizalmát magunk mellett tudjuk, akkor hat képviselői helyet is megszerezhetünk – latolgatta a párt választási esélyeit Pásztor István.

Az átadott listát négy nap alatt 11 838 polgár támogatta aláírásával – közölte újságíróknak nyilatkozva Pásztor Bálint jelenlegi frakcióvezető.

– Választási jelmondatunk: Vajdaságért – egy normális Szerbiában. Ugyanazt a politizálási stílust tudjuk ígérni, mint ami a VMSZ-re az elmúlt években is jellemző volt. A legfontosabb számunkra Vajdaság autonómiája, s természetesen a magyar ügyek is politizálásunk homlokterében maradnak. Szeretnénk, ha az állapotok normalizálódnának ebben az országban, ha tiszteletben tartanák az alkotmányosságot és a jogbiztonság egy olyan szintre kerülne, ami méltó egy civilizált európai országhoz. Mindez a külföldi befektetők megjelenését, új munkahelyek teremtését eredményezné. A nagypolitikai kérdéseket is meg kell oldani, hiszen enélkül üres választási ígéret marad minden új munkahelyről szóló ígéret – húzta alá Pásztor Bálint.

Lapunknak nyilatkozva a kampány eddigi menetéről szólva elmondta, a párt eddigi kampányrendezvényei jó hangulatúak voltak, s nem foglalkoznak a Demokrata Párt és a Szerb Haladó Párt, vagy más nagynak mondott belgrádi pártok közötti mocskolódásokkal.

– A hangsúlyt továbbra is arra fektetjük majd, hogy az emberekkel találkozva lehetőséget adjunk mindenkinek arra, hogy elmondja: milyennek látja a normális Szerbiát, amelynek az elemeiért küzdeni fogunk a parlamentben a következő periódusban is. A kampány során arra is rá fogunk mutatni, mely pártok voltak azok, amelyek a magyarság számára fontos ügyek intézése során hátba szúrtak minket. El fogunk számolni mindazzal, amit az elmúlt években tettünk, s ismertetjük a programunk részleteit – sorolt fel Pásztor Bálint néhány kampánytervet.

Varga László, a parlament integrációs bizottságának elnöke szerint a következő négy évben is kulcskérdés marad az európai integráció ügye, hiszen magának az integrációnak a folyamata, mint mondta, lényegében azzal indult el, hogy Szerbia elnyerte a tagjelölt-státust. Hozzátette: a parlamenti politizálás annak érdekében folyik majd, hogy a magyar közösség aktívan vehessen részt az induló csatlakozási tárgyalásokban.

Fremond Árpád képviselő szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egy olyan kormány alakuljon a választásokat követően meg, amelyik több figyelmet fordít a mezőgazdaságra.

Ha a VMSZ valóban megszerez a választásokon a jelenlegi négy mellé további két mandátumot, az annyit jelent, hogy Pék Zoltán zentai és Vicsek Annamária újvidéki jelölt is képviselő lesz.

– Megtiszteltetés, hogy a lista ötödik helyére kerültem. Közgazdász lévén minden bizonnyal a gazdaság és a pénzügy lesz a területem. Szeretném segíteni a képviselők azon törekvését, hogy a Vajdaságnak járó költségvetési eszközöket kiharcolják – nyilatkozta Pék Zoltán.

HITELESÍTETTÉK A VMSZ TARTOMÁNYI LISTÁJÁT

A Tartományi Választási Bizottság szerdán hitelesítette a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselő-jelölti listáját. A VMSZ a kilences sorszámot kapta, s a párt az első olyan nemzeti közösséget képviselő párt, melynek kihirdették a választási listáját. A bizottság korábban már hitelesítette a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Szerbiai Egyesült Régiók, a Liberális Demokrata Párt, a Szerb Radikális Párt, a Szerbiai Demokrata Párt és a Szerbiai Szocialista Párt által vezetett listákat.

Mint ismeretes, a tartományi parlamenti választások vegyes rendszer szerint zajlanak – hatvan képviselő a többségi, hatvan pedig a részarányos elv alapján jut be a tartományi parlamentbe.

Magyar Szó

Többi hír