Ugrás a tartalomra

Kedden tárgyalnak az agrártámogatásokról

A parlament mezőgazdasági bizottságának ülésére kedden, február 20-án kerül sor. Ezen tárgyalnak majd a mezőgazdasági minisztérium idei évre vonatkozó agrártámogatási politikájáról.

A Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Társulása követeli az illetékes szaktárcától a tavalyi aszály okozta súlyos helyzet mielőbbi megoldását, különben tiltakozó megmozdulásokat szerveznek országszerte. Követelik továbbá a területalapú-támogatás összegének növelését, ugyanis szerintük a hektáronkénti 4000 dináros támogatás jelképesnek is alig mondható.

A mezőgazdasági miniszter hónapokkal ezelőtt ígéretet tett, hogy a tavaszi vetéshez szükséges üzemanyag beszerzéséhez támogatást kapnak a termelők.

Hétfőn reggel telefonon beszéltünk Fremond Árpáddal, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjével, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésére kedden, február 20-án kerül sor. Ezen tárgyalnak majd a mezőgazdasági minisztérium idei évre vonatkozó agrártámogatási politikájáról.

A ludasi határban szépen fejlődik a búza, de minden készen áll a tavaszi vetésre is. Katona Krisztián ludasi termelő árpát, búzát, olajrepcét, napraforgót és kukoricát termeszt. Azt mondja: minden támogatás jól jön, de a hektáronkénti 4000 dinár kevés. „Pláne az EU-s átlaghoz képest nagyon el vagyunk maradva, és le is vagyunk korlátozva 20 hektárra. A 4000 dináros hektáronkénti támogatás egy kis segítség, csak ennyit tudok mondani. Mondjuk, a szomszédos országokban, hogy ne menjünk messzire, Magyarországon olyan 270 euró per hektár.”

A homokvidéki gyümölcsösökben most az almafákat metszik. Gajdács Mária palicsi termelő azt reméli, ha nem is emelik, de minél előbb folyósítják majd legalább a 4000 dináros hektáronkénti támogatást. „Sokat jelent az is, mert hát így is a mezőgazdaság nagyon hanyatlófélben van, és az árak meg a kitartás, a gyümölcsösnek a kitartása is nagyon sokba kerül.”

Tavaly ilyenkor már nagyban zajlott a területalapú támogatások igénylése - emelte ki Balog Anita, az Észak-vajdasági Földműves Egyesület elnöke. Tavaly nem volt támogatás üzemanyag-vásárlásra, most lehet, hogy lesz. „A 2017-es évben bekövetkezett szárazság miatt vannak ígéretek, hogy vagy a jövedéki adó lesz törölve, vagy valamilyen más formában fogják támogatni az üzemanyag vásárlását a termelők részére.”

Hozzátette: az aszálykárok enyhítésére olyan ígéretek is elhangzottak, hogy a vízlecsapolási illetéket eltörlik, de erről konkrét döntés még nem született. Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke úgy értesült: a tavalyi szinten maradnak a támogatások, mivel a rendelet ez ügyben még nem változott. „Ha hoznak új rendeletet, vagy késni fognak a támogatási kérelmek átadásával, vagy akár el tudom azt is képzelni, hogy egy tollvonással azt mondják majd, hogy automatikusan megkapják a termelők, ami nagyon logikus lenne, vagy pedig marad minden ugyanígy, ahogy van.”

Az illetékes kiemelte: az üzemanyag-támogatáshoz nem sok reményt fűz, mert tavaly is azt ígérték, keresik a lehetőséget, aztán mégsem kaptak erre támogatást a gazdák.

 

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto