Ugrás a tartalomra

A kar napját ünnepli az MTTK

A kar napját ünnepli az MTTK

 17 éves a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Az MTTK 2006 óta működik, az Újvidéki Egyetem karaként. Jelenleg több mint kétszáz hallgatója van, akik négy szakon folytathatják tanulmányaikat.

Jelenleg összesen 243 hallgatója van a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak alap- és mesterképzésen. Nem csak szabadkai és környékbeli, hanem bánáti, sőt még szerémségi fiatalok is választják az intézményt. Az alap- és mesterképzés mellett több más képzés is zajlik az intézményben, a tervek szerint pedig tovább bővítenék a számukat.

Pintér Krekity Valéria, dékán: „A magyar középiskolások körében eléggé népszerű a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, különösen az utóbbi időben, mivel olyan feltételeket biztosítottunk a számukra, hogy reméljük, hogy a következő években is ugyanilyen népszerű lesz,és hozzánk fognak jelentkezni. Négy alapképzésünk van, okleveles tanító, okleveles óvópedagógus, okleveles kommunikátor és kollégiumi nevelői szak, mesterképzésen pedig a tanítói és az óvodapedagógusi mesterképzés. A jövőben tervezünk a kommunikátor szaknak is mesterképzést indítani, dolgozunk rajta, illetve tervben vannak más szakok is, amelyek még nagyon kezdetleges fázisban vannak, de igyekszünk ezeket is megvalósítani a jövőben.”

Magyar nyelvű tanítóképzés korábban csupán Zomborban volt elérhető, csak később nyílt meg Szabadkán az intézmény kihelyezett tagozata. Mindez 2006-ban változott meg, ugyanis ekkor alakult meg a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar az Újvidéki Egyetem önálló karaként a városban.

Námesztovszki Zsolt, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke: „A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt partnere. Az oktatási stratégia, amelynek most zajlik a közvitája, nevesítve van, beépültek azok a prioritások, amelyeket a kar vezetősége meghatározott, illetve a stratégiába is nagyon pozitív példaként említettük azt a tényt, hogy amikor megvalósul a tartalmi és az infrastrukturális fejlesztés, összeáll az egész és új hallgatókat, illetve hallgatói létszámnövekedést eredményez, ami a felsőoktatásban egy olyan indikátor, ami kiemelten fontos.”

A magyarországi támogatásoknak köszönhetően felújított épületben korszerű tantermekben és felszereléssel folyik az oktatás. A hallgatók az elméleti tudás mellett az első évtől kezdve szakmai gyakorlatokra is járnak.

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke: „A vajdasági magyar fiatalok itt anyanyelvükön tudnak tanulni. Hatalmas küzdelem volt ez az elmúlt években, hogy a szabadkai székhelyű, magyar nyelvű tanítóképző kar az Újvidéki Egyetem teljes jogú kara lehessen. Ezt sikerült kijárnunk, sikerült elintéznünk. Emellett megújult az épület is. Szabadka egyik ékkövévé vált újra a Sárga Ház és megfelelő, 21. századi körülmények között tanulhatnak a fiatalok, illetve taníthatnak az oktatók. A város és mindannyiunk számára fontos az, hogy megfelelő színvonalon oktató intézményeink legyenek.”
 

Az eseményen ünnepélyes keretek között dicséretben részesültek azok a hallgatók, akik kiemelkedő tanulmányi eredménnyel zárták az előző évet. Átadták a jubiláló munkatársaknak járó elismeréseket, valamint a partnerintézményeknek szóló köszönőleveleket is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír