Ugrás a tartalomra

Izbor novih ministara

Poslanici nastavljaju raspravu o novim ministrima u Vladi Srbije. Posle rasprave uslediće glasanje o predloženim kandidatima za ministre, koji će zatim položiti zakletvu.

Skupština Srbije nastavlja raspravu o novim članovima kabineta premijera Ivice Dačića. U nastavku sednice govoriće šefovi poslaničkih grupa koji to danas nisu učinili, a nakon toga sledi petočasovna rasprava.

Premijer Ivica Dačić je u ekspozeu je naveo da će ciljevi rekonstruisane Vlade biti modernizacija zemlje, pravedno rešavanje kosovskog pitanja, zaustavljenje ekonomske krize i zapošljavanje.

Dačić je u ekspozeu ukazao da su javne finansije i privredni sistem u veoma teškom stanju. Opozicija je kritikovala ekspoze i ocenila da u njemu nema odgovora na glavna pitanja - zbog čega se rekonstrukcija preduzima, da li će biti promene politike i zbog čega je smenjen ministar Mlađan Dinkić. Po završetku rasprave Skupština će glasati o kandidatima za ministre, koji će potom položiti zakletvu.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Nakon izglasavanja novih ministara i polaganja zakletve, rekonstruisana vlada radiće u sledećem sastavu:

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, vicepremijer Aleksandar Vučić, potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar odbrane Nebojša Rodić.

Vladu će takođe činiti ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar finansija Lazar Krstić, ministar privrede Saša Radulović, ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić.

U vladi će biti i ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović, ministar kulture Ivan Tasovac, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Ministar bez portfelja biće Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije biće Branko Ružić, a ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Szerző (Forrás)
RTS
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen