Ugrás a tartalomra
2020.06.01 - 15:55

Ismét van 24 órás orvosi ügyelet Csantavéren

Ismét van 24 órás orvosi ügyelet Csantavéren

Ez nemcsak az ottani lakosok folyamatos betegellátását szavatolja, hanem a környékbeli falvakban élőkét is.
Korábban is volt éjszakai és hétvégi ügyelet Csantavéren, de a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot miatt az egész országban átszervezték az egészségügyi intézmények munkáját, akkor maradt a település mentőszolgálat nélkül. Most a VMSZ szakpolitikusainak közbenjárására mától visszatért minden a rendes kerékvágásba.


Hétfő délelőtt hivatalosan is megérkezett az értesítés a csantavéri orvosi rendelőbe. Az ápolónők azonnal kiragasztották a bejárati ajtóra az új munkarendet. Pünkösdhétfőtől ismét van éjszakai ügyelet a csantavéri egészségházban. A szabadkai mentőszolgálat dolgozói minden hétköznap este 8 órától másnap reggel 7-ig ügyelnek. Hétvégén szombat délután 2-től hétfő reggel 7 óráig tartanak ügyeletet.
Örömmel fogadták a hírt a csantavériek és környékbeliek. Bíró László, Visnyevác: „Az nagyon jó, kell is, hogy legyen ez, az fontos a népnek. Baleset vagy akármi történhet. Amikor nem volt ügyelet, akkor a népek lázadtak.”


Dér Irén, Csantavér: „Határtalan nagy az öröm a faluban, hiszen ennek a falunak nagyon kell éjszakai ügyelet. Mert ugyanis ide tartozik, Dušanovo, Visnyevác, Žednik, és az képtelenség, hogy a sürgős esetekben mire Szabadkáról kiér a mentő, addigra lehet, hogy késő van.”
A rendkívüli állapot idején teljesen megváltozott a városi és külvárosi egészségházak munkarendje. Most lépésről lépésre állítják vissza a Szabadkai Egészségházak orvosi rendelőinek megszokott munkamódszerét. Egy-egy teljes mentős csapat ügyel. Tehát orvossal, mentőápolóval és sofőrrel. Ivanka Beoković, igazgató, Szabadkai Egészségházak: „Mi ezúton is köszönetünket fejezzük ki Csantavér polgárainak, hogy türelmesek és megértőek voltak, és kivárták, hogy ismét visszaálljon a szokásos munkarend. Hozzátenném még, hogy ismét dolgozik a gyermekorvos is az egészségházban, tehát ez is visszaállt.”


Az éjszakai és a hétvégi ügyelet visszaállításáért a VMSZ szakpolitikusai küzdöttek és sikerként értékelik, hogy a csantavéri és környékbeli emberek mostantól ismét élhetnek alapvető emberi jogukkal, azaz zavartalan betegellátásban részesülhetnek. Dr. Bagi Boján, tartományi képviselő (VMSZ): „Azt jelenti, hogy nem kell megvárni a 20-25 percet, amennyibe telik, hogy Szabadkáról kiérkezzen a mentő a helyszínre, hanem ott a helyszínen az elsősegélyt mindjárt tudják nyújtani, és el tudják megfelelően látni a beteget. Ezzel megint azt bizonyítottuk, hogy nekünk nem az a fontos, hogy ki milyen nyelvet beszél, és ki hová tartozik, hanem mindenkinek egyformán jár az a jog, hogy 24 órás egészségügyi ellátása legyen.”
Az éjszakai és a hétvégi orvosi ügyelet mostantól tehát Csantavéren, de Bajmokon is újra elérhető a páciensek számára.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2020.07.06 - 10:19
Azt követően, hogy a Köztársasági Választási Bizottság vasárnap este kihirdette a választások végleges eredményét, dr
Dr. Pásztor Bálint: Az elmúlt 28 év legnagyobb választási sikere