Ugrás a tartalomra

Használatba kerülhet-e hivatalosan a bunyevác nyelv Szabadka Város területén?

Használatba kerülhet-e hivatalosan a bunyevác nyelv Szabadka Város területén?

 A Szabadkai Városi Képviselő-testület holnapi ülésén kiderül.

Hivatalosan használatba kerülhet-e a bunyevác nyelv Szabadka Város területén? 7 millió dináros támogatásra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők és civil szervezetek, ki lesz Miloš Nikolić, a Szabadkai Városi Tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagjának utódja?

Egyebek mellett ezek a témák szerepelnek a Szabadkai Városi Képviselő-testület soron következő ülésén, amelyet holnap tartanak - ismertette dr. Pásztor Bálint, a képviselő-testület elnöke sajtótájékoztatóján. A képviselők 28 napirendi pontot vitatnak meg.

A szabadkai VKT témái között szerepel egyebek mellett a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételének kérdése. Ez a város alapszabályának módosítása által történhet meg. A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény értelmében azon önkormányzatok területén, ahol hagyományosan nemzeti kisebbségek is élnek, azok nyelve és írása egyenrangú hivatalos használatban lehet.

"Amennyiben a Szabadkai Városi Képviselő-testület támogatja, akkor közvita fog nyílni erről a kérdésről, amely 15 napig fog tartani. A közvitát követően fog újra a Városi Képviselő-testület napirendjére kerülni a városi alapszabály módosításának a szövege."

Határozatot hoznak továbbá Szabadka mezőgazdasági és vidékfejlesztési intézkedési programjáról is. Ez megteremti a jogalapot arra, hogy pályázatok jelenjenek meg a 2021-es évre vonatkozóan.

"Összesen három témakörben a mezőgazdaságra vonatkozóan hét millió dinár kiosztásáról fog majd a későbbiekben a város dönteni, tehát a mezőgazdasági termelőink és a mezőgazdasággal foglalkozó egyesületeink, tehát civil szervezeteink pályázhatnak majd erre a hét millió dinárra azt követően, hogy megjelenik a pályázat, amelynek feltétele a holnapi VKT-döntés."

Emellett több szabályozási terv kidolgozásáról is döntés születik. Ezek Kelebiát, Csantavért, Palics fürdőövezetét és Szabadka egyes városrészeit érintik. Több közvállalat igazgatóválasztásának folyamata is elkezdődik, valamint titkos szavazással döntenek Miloš Nikolić, a Szabadkai Városi Tanács oktatási és művelődési ügyekkel megbízott tagjának utódjáról. A tisztségre a város polgármestere Milanka Kostićot jelölte.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír