Ugrás a tartalomra

Folytatva a múlt év irányvonalát

Eredményes időszak utáni sikeres 2022-ben bízik Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere
Folytatva a múlt év irányvonalát

A megpróbáltatások ellenére is sikeres múlt évet tudhat maga mögött Topolya – nyilatkozta Szatmári Adrián polgármester, aki évértékelő összefoglalóját azzal kezdte, hogy 2021-ben a koronavírus miatt kialakult helyzet mellett más kihívással is meg kellett birkóznia az önkormányzatnak, és igyekeztek helytállni. Topolyán több nagyobb jelentőséggel bíró esemény volt a múlt évben, így az ország legmodernebb labdarúgó-stadionjának a megnyitója, vagy hogy birtokukba vehették a tanulók a Mezőgazdasági Iskola diákotthonát. Ezek mellett decemberben megkezdte a próbaüzemét a városi szennyvíztisztító, amely a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság jelentős, 526 millió dináros támogatásával és a község 100 millió dináros önrészével összesen 626 millió dinár értékben épült ki. A létesítmény vonatkozásában az önkormányzat vezetője abban bízik, hogy a környezetvédelmi és a kommunális tényezők mellett a község gazdasági mutatóira is hatással lesz a működése, és napi szinten közel 1400 köbméternyi szennyvizet tisztít majd meg. A fő gyűjtőcsatorna utolsó két kilométerének kivitelezési munkálatai múlt év novemberében fejeződtek be, az idei év novemberéig pedig elkészül a városi hálózat kiépítésére vonatkozó részletes tervdokumentáció, hogy majd azt követően megkezdődhessen annak megvalósítása. Szatmári Adrián a múlt év sikereihez sorolta azt is, hogy pályázati támogatásból megtörtént az autóskemping közművesítése, aminek a további fejlesztését, felszerelését az idén is szeretnék folytatni. A város köztereinek rendezése szempontjából fontos állomás volt a Szent Kereszt és a Szentháromság-szobor felújítása a Fő téren.

SZENNYVÍZHÁLÓZAT, GÁZVEZETÉK

– Az idei év egyik jelentős eseménye lesz a városi szennyvízhálózat fő gyűjtőcsatornájának az üzembe helyezése Topolyán. A község jövője szempontjából fontos állomás lesz a Srbijagas vállalat gázvezeték-hálózatának a további kiépítése azokban a falvakban is, ahol az eddig nem történt meg. Ez utóbbit a közvállalat pénzeli, és már az év első felére tervezik a kivitelezési munkálatok kezdetét. Önkormányzatunk az idén részt vesz a nyílászárók cseréjére vonatkozó állami pályázaton, amire megtörtént már az előkészület, vagyis előirányoztuk az erre szánt eszközöket – nyilatkozta Szatmári Adrián, hozzátéve, hogy a község továbbra is támogatja a költségvetési keretből a felhasználókat. Egyebek mellett az intézményeket, az egészségügyet, a civil szervezeteket és a művelődési egyesületeket, valamint igyekeznek a sportszervezeteket, a mezőgazdaságban részt vevőket is előtérbe helyezni, emellett az iskolások utaztatása vagy a felsőfokú tanulmányaikat folytatók ösztöndíjazása is jelentős tételt foglal el az idei évi büdzsében.

ÉPÜL A FEDETT MEDENCE, A HOTEL

– Zajlik a topolyaiak nagy álmának a megvalósítása, a fedett medence kiépítése, ahogy a körülmények lehetővé teszik, hamarosan elérkezhetünk a második fázis kezdetéhez, ami a beltéri finommunkálatok kivitelezésének és az épület gépészeti felszerelésének a startját jelenti. Emellett az idén is folyamatban lesz az egykori hotel épületének a felújítása, átalakítása közigazgatási-közösségi-művelődési épületkomplexummá. Az önkormányzat hozzájárulása mellett ezzel kapcsolatban hálával tartozunk Magyarország Kormányának, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül támogatja a projektumot – összegezte többek között 2022 várható jelentősebb eseményeit.

GYORSVASÚT, IPARI PARK

Szatmári Adrián rátért arra is, hogy az idei év első felének egyik legnagyobb várakozással kísért történése lesz, hogy milyen gyökeres változásokat hoz majd magával a Belgrád–Budapest gyorsvasút községet érintő szakaszának a kiépítése.

– Várhatóan márciusban vagy áprilisban éri el községünket a gyorsvasút építése, a kínai fő kivitelező vállalat illetékesével, a Shandong céggel már meg is történtek az ehhez fűződő egyeztetések. A vasút kiépítésének feltételét adó kisajátítási folyamat még zajlik. A Topolyát kettészelő munkálatok biztosan korszakalkotó hatással lesznek a városunk életére, mint ahogy a község arculatára, sőt az itteni gazdasági viszonyokra is. Annál is inkább, mert a kivitelező a kiépítési időszakra szánt három évre logisztikai központot szándékozik létesíteni városunkban egy 3 hektáros területen. Ezt a főleg tárolási célra szánt bázist egy, az ipari zóna melletti területen jelöltük ki a Becsei út és a terelőút találkozásánál – ismertette Szatmári Adrián, aki az ipari zónára visszatérve szót ejtett arról is, hogy ebben az évben remélhetőleg a bővítéséről tud majd beszámolni az önkormányzat, hiszen két cég képviselőjével is kezdődtek tárgyalások.

A polgármester az idei év további célkitűzéseként említette a stadion és a fedett medence melletti parkolózóna rendezését, valamint rendbe szeretnék tenni a városi parkot. Ez utóbbit az ilyen esetben hatályban levő környezetvédelmi előírásokkal összhangban tudja majd lefolytatni az önkormányzat szakaszokban. Alapfeltétel, hogy először ki kell dolgozni a tervdokumentációt, amely várhatóan őszre készül el. Hogy teljes mértékben biztosítva legyen Topolya lakossága számára a hálózatról történő ivóvízellátás, a község újabb kút kifúrását és felszerelését tűzte ki célul. Szatmári Adrián végül hozzátette, hogy a Topolyához tartozó falvakban elsősorban az ivóvízhálózat és az utak felújítását jelölték meg a legfontosabbnak 2022-ben.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír