Ugrás a tartalomra

Folyamatos nyitvatartás a kis határátkelőkön

A hamarosan sorra kerülő szerb-magyar együttes kormányülésen várhatóan napirendre kerül majd, hogy a horgosi nagy határ mellett még további két határátkelő üzemeljen 24 órában a meglévők mellett.

Az utóbbi időszakban jellemzően megnőtt a forgalom a határátkelőhelyeken. Nem csak a nagy, hanem a kis határátkelőhelyeken is hosszú sorokra, nagy várakozási időre kell számítani, ami nagyban megnehezíti az ingázók, vagyis a Magyarországon dolgozók helyzetét.

Ez jellemzi a Horgos 2 határátkelőhelyet is szezonban, vagyis nyáron, de az elmúlt időszakban is egyre többször volt torlódás. Lipták Erikáék is sűrűn találják magukat szembe hosszú, kígyózó kocsisorral, ugyanis a munkájuk miatt rendszeresen járnak át az anyaországba: „Nagyon jó lenne, ha éjjel-nappal nyitva lenne a kishatár, mivel sokat szoktunk várni, 4-5 óra hosszákat és akkor így nem kellene annyit várni.”

A várakozási idő, illetve a hosszú sorok ellen az egyik legkézenfekvőbb megoldás lenne a hosszabbított munkaidő nem csak szezonban, vagy a 24 órás nyitvatartás a kis határátkelőhelyeken is. Ezt szorgalmazza Magyarkanizsa önkormányzata is.

Fejsztámer Róbert, polgármester, Magyarkanizsa: „Mi, mint önkormányzat természetesen az mellett vagyunk, hogy azok a polgárok, akik úgy döntöttek, hogy itthon laknak, azonban mégis külföldön dolgoznak, és természetesen ez dél-magyarországi ingázást jelent, vagy napi, vagy heti ingázást jelent, természetes, hogy nekünk is az lenne az érdekünk, hogy ha már így döntöttek, vagy rákényszerültek erre a döntésre, akkor legalább az életüket ne komplikálja a határ.”

A soron következő szerb-magyar kormányülésen erről is döntés születhet majd. Ezt a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Azt vetettem fel, hogy a tárgyaláson próbálják végigbeszélni, próbálják megtalálni a lehetőségét annak, hogy amellett, hogy az autópályán levő Horgos-Röszke 1 átkelő kapacitás megnövelésre kerülnének, amellett még a 2 hozzá legközelebb levő közúti átjáró a Horgos 2, illetve a Királyhalom-Ásotthalom munkarendjét kellene módosítani 24 órásra.”

Pásztor István hozzátette, hogy erre belátható időn belül remélhetőleg sor kerül majd, de pontos dátumot nem mondott.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét