Ugrás a tartalomra

Földön járó, ám ambiciózus jövőkép

A civil szervezetek képviselőivel vitatták meg a választási program tervezetét a VMSZ vezetői hétfőn Újvidéken

A Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének székházában megtartott konzultáció az első volt az öt közül, amelyek során a párt elnöke és köztársasági képviselői mintegy ötszáz civil szervezeti vezetővel találkoznak majd. Mint ahogy Pásztor István, a VMSZ elnöke fogalmazott felszólalásának elején, a helyszín megválasztása sem volt véletlen, hiszen „Újvidéknek, a különféle híresztelésekkel ellentétben, fontos szerepe van és lesz a vajdasági magyar közösségépítésben”.

A pártelnök ismertette a jelenlévőkkel a VMSZ választásokkal kapcsolatos álláspontjait. Mint mondta – pártviszonyok tekintetében – önállóan indulnak, ami viszont nem jelenti azt, hogy nem számítanak az értelmiségiek, egyházak és a civil szféra támogatására. Az önálló indulás biztosítja programalkotói szabadságunkat – fogalmazott Pásztor. A többi magyar párttal való együttműködés kapcsán kifejtette, hogy ezek a pártok az elmúlt években kirekesztették magukat ennek az együttműködésnek a lehetőségéből, hiszen a magyarság számára fontos ügyek napirendre kerülésekor rendre elmulasztottak kiállni ezen ügyek mellett. Hozzátette: a VMSZ azért sem tud együttműködni velük, mert meg van győződve arról, hogy közülük egyesek közösségileg életveszélyes ötletekkel álltak elő.

Megismételte: a VMSZ érdeke, hogy a választásokat követően a jelenlegi koalíciós partnereikkel, azaz a Demokrata Párt köré gyűlt pártokkal folytassa az együttműködést. A haladókkal való együttműködés „kényszerképzeteit” azért terjesztették el az elmúlt időszakban a pártelnök szerint, mert azokkal egyrészt relativizálják a VMSZ erejét, másrészt pedig fehérre mossák a Szerb Haladó Pártot, legitimmé teszik azt.

A választási program tervezetéről szólva Pásztor elmondta: az a jelenlegi realitásokban gyökerezik, s földön járó, mégis ambiciózus jövőképben gondolkodik. Kifejtette, a program arra a kérdésre keresi a választ: milyennek képzeljük el Szerbiát, milyenné kívánjuk tenni; célja pedig elérni azt, hogy a következő négyéves ciklus után nagyobb nyugalommal mondjuk el: Szerbia egy normális ország.

Pásztor hangsúlyozta, hogy az Európai Unióba a NATO-n keresztül vezet az út. Valószínűtlennek nevezte, hogy a stabilitás követelménye nélkül Szerbia uniós tagállammá válhat, s mint mondta, a stabilitás követelményét nem a jó szándék, hanem a NATO teljesítheti. Úgy fogalmazott, hogy a szerb társadalomnak előbb-utóbb szembesülnie kell ezzel a, meglehet, fájdalmas kérdéssel. Kifogásolta az európai csatlakozási folyamat ütemét is. Mint mondta, nincs annyi időnk, hogy az integráció minden egyes lépcsőfokára tizenkét-tizenöt évet pazaroljunk el, utalva arra, mennyi idő telt el a demokratikus hatalomváltást követően a tagjelöltség mostani megszerzéséig.

A VMSZ beállítottságával kapcsolatban Pásztor közölte: a párt továbbra is regionális vajdasági magyar politikai szervezet, s ebből kifolyólag a regionális kérdések állnak érdeklődésének középpontjában: mindenekelőtt a vajdasági parlament, kormány és intézményrendszer működése. A vajdasági autonómia építéséről szólva elviselhetetlennek nevezte, hogy öt év alatt egy teljes évre szóló fejlesztési költségvetéstől fosztották meg a tartományt.

A pártelnök programot bemutató beszédét követő hozzászólások mezőgazdasági kérdésekkel, a média és a civil szféra helyzetével foglalkoztak. Elhangzott, hogy a civil szervezetek képviselőinek érdekük támogatni a VMSZ politikáját, amennyiben a párt a választásokat követően szintén kész lesz síkraszállni e szervezetek érdekeiért. Pásztor szerint olyan fontos kérdések kapcsán is konszenzusra kell jutnia a közösségnek, hogy konkrétan hány színház, médiaház vagy szervezet működtetésére jut erejéből. A VMSZ tevékenységének egyik konkrét eredményeként Miavecz Béla, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke annak a szerződésnek a tegnapi aláírásáról számolt be, amely lehetővé fogja tenni az Európa Kollégium építési munkálatainak őszig történő befejezését.

Magyar Szó

Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen