Ugrás a tartalomra

Főhajtás a hősök előtt

Főhajtás a hősök előtt

 Rendkívüli helyzetben a megszokottól eltérő módon zajlott a március 15-i megemlékezés a bánáti Magyarittabén.

Az istentiszteletet és a koszorúzást a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett tartották, az ünnepi beszédek pedig - az eső miatt - nem a Kossuth-szobornál, hanem a templomban hangzottak el.

Marton Károly református lelkész igehirdetésében a megemlékezések és az összetartás fontosságát hangsúlyozta. Az elhunyt hazafiakért a hívőközösséggel együtt imádkozott Halász Béla református püspök. Orbán Viktor, magyar miniszterelnök levelét, Kaizinger Tibor, a Szabadkai Főkonzulátus első beosztott konzulja olvasta fel. Hajnal Jenő, az MNT elnöke mondott ünnepi beszédet: „A nemzeti érdek mind inkább háttérbe szorul. Az az eszme, amely nemzetet hozott létre, a nemzeti gondolatot megszülte Budapesten 1848. március 15-én, ma időszerűségében talán soha se volt annyira fontos és jelentős, mint nekünk, számunkra, amikor magyar szabadságról, önállóságunkról és arról az értékről, arról az érdekvédelemről kell, hogy beszéljünk.”

A magyarittabéiek 1904-ben emeltettek szobrot Kossuth Lajosnak, amit meg tudtak őrizni a legnehezebb időkben is. 2015-ben ellopták, de egy év múlva sikerült új szobrot állítani.

Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé HK: „Minden évben ez a központi megemlékezése a vajdasági magyarságnak. Itt van Vajdaság legdélebbi Kossuth-szobra. Ez az összejövetel az összetartozás jelképe. Március 15-én megemlékezünk a hőseinkről és az elődeinkről.”

A megemlékezés végén a Kossuth-szobornál többek között a magyarittabéiak, az anyaország küldöttsége, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a vajdasági önkormányzatok, valamint egyesületek és civil szervezetek képviselői helyezték el virágaikat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír