Ugrás a tartalomra

Fiatal politikai vezetőket képeztek

A VMSZ ifjúsági fórumának képviseletében ketten vettek részt a képzésen
Fiatal politikai vezetőket képeztek

A Robert Schuman Intézet szervezésében került sor arra az ötnapos rendezvényre, amelyen Kiss Nándor köztársasági képviselő és Turza Szabolcs, a VMSZ kúlai ifjúsági fórumának elnöke is részt vett. A fiatal vezetők képzésén az Európai Néppárt testvér- és partnerszervezetei, illetve ifjúsági tagozatai vehettek részt – mondta lapunknak Kiss Nándor, hozzátéve, hogy elsősorban a nyugat-balkáni országokból érkeztek résztvevők. Szerbia mellett Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Albánia és Koszovó is képviseltette magát.

Magáról a képzésről elmondta, hogy annak célja a politikai oktatás népszerűsítése és a jövendőbeli politikusok tudásának és nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítése volt.

– A képzést Tiranában tartották meg, azt megelőzően minden résztvevőnek fel kellett mutatnia egy negatív PCR-tesztet az egészségügyi korlátozások miatt. Több személyes és online előadás meghallgatására volt lehetőségünk. Előadók egyaránt érkeztek a nyugat-balkáni országokból és az Európai Unióból. Legnagyobb részt gyakorlati előadásokban volt részünk, például a beszéd- vagy a vitakészség fejlesztéséről. Először bemutatták az elméleti alapokat, később ezek alkalmazását is begyakoroltuk. A képzés fő témája a demokrácia, a joguralom, a kisebbségi csoportok és a többség egymáshoz való viszonya volt. Hallhattunk előadást a politikai szervezetek civil szervezetekkel, illetve médiával való viszonyáról is. Hangsúlyt kapott még a politikai iránytű fogalma és alkalmazhatósága, illetve egy kérdéssorra adott válaszaink alapján saját magunkat is elhelyezhettük a politikai iránytűn – részletezte kérésünkre Kiss Nándor.

A Robert Schuman Intézet értékelése szerint egyébként a képzés kiválóan sikerült, a rendkívül intelligens, kíváncsi és lelkes fiatalok kiváló előadókkal találkozhattak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, zs