Ugrás a tartalomra

Felüljárón a szántóföldekre

Dr. Pásztor Bálint: Minden vajdasági magyar ember gazdasági érdeke prioritást élvez nálunk
Felüljárón a szántóföldekre

A héten megkezdődtek a Mélykúti út felé vezető felüljáró kiépítési munkálatai Kelebia mellett. A beruházás a köztársasági költségvetés 186 millió dináros támogatásával valósul meg, és elkészültével megoldódhatnak a helybeli gazdák közlekedési problémái. A felüljáró várhatóan december közepére készül el.

Az úgynevezett Y-elágazás elkészültével a szabadkaiak egy régi álma valósult meg. Az Y-elágazás elsődleges célja az volt, hogy a város központját tehermentesítse a kamionos forgalomtól. A települést elkerülő gyorsforgalmi út kiépítése körülbelül harminc évvel ezelőtt vette kezdetét, és az elmúlt három évben hatalmas lépésben haladtak a munkálatok, aminek köszönhetően 2019 decemberének végén ünnepélyesen át is adták rendeltetésének a 24 kilométer hosszúságú utat. A kerülőút azonban fejtörést okozott a kelebiai földműveseknek, hisz a települést elvágta a hozzá tartozó határ nagy részétől, így a gazdáknak nagy kerülőket kellett tenniük ahhoz, hogy megközelítsék földjeiket. Ezen problémára két felüljáró jelenti a megoldást, amelyek közül az egyik, a Mélykúti út irányába vezető, kiépítése a napokban megkezdődött, és a csapadékos időjárás dacára pénteken sem állt le.

A munkálatokat megtekintette Kern Imre, a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium államtitkára, valamint dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, akik a médiának nyilatkozva ismertették a felüljáróval kapcsolatos tudnivalókat.

Kern Imre felszólalásából megtudhattuk, hogy a felüljáró december 15-ére készül el.

– A munkálatok kivitelezője a Vojput cég, valamint annak kooperánsai. A munkálatok elvégzésének határideje 150 nap, értéke pedig áfával együtt körülbelül 186 millió dinár. A kivitelezővel kötött szerződés magában foglalja a híd kiépítését, amelynek teljes hosszúsága körülbelül hetven méter, valamint a felvezető utakat, amelyek hossza 630 méter. A Vojput az eddigi tapasztalataink szerint határidőre és minőségesen végzi a rá bízott munkát, és ki merem jelenteni, hogy ezúttal sem lesz másképp. Az út töltése már alakul, és a kivitelező elmondása szerint augusztus elsején megkezdődik a cölöpök elhelyezése a híd oszlopaihoz, utána pedig maga a híd kerül sorra, és legkésőbb december 15-én befejeződnek a munkálatok – fogalmazott Kern Imre, aki azt is elmondta, hogy a felüljáró 6,6 méter széles lesz, és abban fog különbözni más ilyen típusú felüljárótól, hogy szalagkorláttal elválasztott kerékpáros, illetve gyalogos sávot is kialakítanak rajta. Ezen felüljáró mellett a Pacséri úton is készül egy felüljáró, ami előreláthatóan jövőre készül el.

Az államtitkár szavai szerint a felüljáró kiépítése során nem kerül sor útlezárásokra, így nem növekszik meg a forgalom a városban. Csupán rövidebb ideig tartó útlezárásokra lehet számítani, amikor a híd tartószerkezetét az oszlopokhoz illesztik.

Újságírói kérdésre válaszolva Kern Imre elmondta, hogy a munkálatoknak korábban kellett volna kezdődniük, azonban a koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapot ideje alatt felfüggesztették a közbeszerzési pályázatot, így csak később tudták kiválasztani a kivitelezőt.

Az államtitkár emellett szót ejtett a Szeged–Szabadka–Baja vasútvonalról is, amelynek nyomvonala a tervek szerint a most készülő felüljárótól körülbelül kétkilométeres távolságban fogja keresztezni az Y-elágazást. A vasút és a gyorsforgalmi út találkozásánál sorompót helyeznek el, és amennyiben a jövőben az Y-elágazást autópályává minősítik át, vasúti felüljárót építenek, ami azonban egy nagyobb beruházás lesz.

Dr. Pásztor Bálint a médiának adott nyilatkozatában elmondta, hogy a felüljáró kiépítését pusztán gazdasági okok nem indokolják, viszont a kelebiai családok számára nagyon sokat jelent.

– Az Y-elágazás kiépítése ugyan befejeződött a köztársasági költségvetés csaknem 30 millió eurós befektetésének köszönhetően, de mivel a kelebiai gazdák jelezték, hogy szükségük lenne két felüljáróra, ezért a köztársasági költségvetősből további 500 millió dinárt biztosítottunk ezek elkészüléséhez. Ha tisztán gazdasági logika alapján szemléljük ezt a kérdést, akkor ezt a felüljárót nem kellett volna kiépíteni, hisz nagyjából száz év a megtérülése, ha figyelembe vesszük, hogy mennyibe kerül az üzemanyag és hogy hány embert érint. Viszont mivel a kelebiai gazdák szempontjából ez létfontosságú, felkaroltuk, támogattuk és sikerült biztosítanunk rá az anyagi eszközöket. A beruházás közvetlenül csak néhány tíz gazdát érint, de számunkra minden vajdasági magyar ember fontos, és minden vajdasági magyar ember gazdasági érdeke prioritást élvez nálunk – fogalmazott Pásztor Bálint.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét