Ugrás a tartalomra

Felértékelődött az óbecsei magyarság

Felértékelődött az óbecsei magyarság

 

— Hosszú idő óta most tud az óbecsei magyarság, illetve a VMSZ községi képviselő-testületi elnököt adni. Ez egy nagyon fontos tisztség, mind szimbólumánál fogva, mind a gyakorlati politikai életben — hangsúlyozta Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke.
Felértékelődött az óbecsei magyarság

— Ez a második legerősebb pozíció egy önkormányzat struktúrájában. Ezzel a tisztséggel, illetve a VMSZ választási eredményével felértékelődött az óbecsei magyarság szerepe, sokkal hangsúlyosabbá váltunk, és ezt egyrészt politikai pozíciókra, másrészt pedig fejlesztésekre tudjuk váltani az elkövetkező négy évben. Óbecsén is a Szerb Haladó Párttal koalícióban vezetjük a községet, összhangban a köztársasági, tartományi szinttel és más önkormányzatokkal. A koalíció többi tagja a haladók felelőssége. Eddig csak az alakuló ülésen vagyunk túl, személyemet egyhangúlag támogatta minden mandátumot nyert lista. Ilyen már nagyon régen volt, hogy teljes konszenzusban született döntés, ezt személyes sikernek is tartom. Ha az elkövetkező időszak prioritásairól beszélünk, ezt nagyon óvatosan kell kezelnünk a járványügyi helyzetet szem előtt tartva, hiszen nem úgy alakul a községi költségvetés, ahogyan azt tavaly elterveztük, és nyilván ez valamilyen módon rányomja bélyegét a következő évekre is. Mindezen túl előnyt élveznek majd az infrastrukturális fejlesztések, elsősorban az ivóvízhálózat felújítása, új kutak fúrása, hosszú évek után Péterrévén ezt a kérdést teljes egészében meg szeretnénk oldani. Emellett a közúti infrastruktúra is fontos kérdés, hiszen sajnos még mindig vannak kiaszfaltozatlan utcák. Két nagyberuházást is kiemelnék, ami a köztársasági szintet is illeti, az Óbecse—Topolya, illetve az Óbecse—Szenttamás út teljes felújítása, továbbá ha mód van rá, gyorsforgalmi úttá való átalakítása, ami az óbecsei gazdaságnak nagyon jót tenne.

A községben becslések szerint 15—17 000 magyar él. Örömre ad okot, hogy hosszú idő óta most 15-tel több magyar elsős van, mint tavaly, illetve 10-zel több a magyar elsős, mint a szerb ajkú. Ha valami reménykedésre ad okot, akkor ez mindenképp — fogalmaz a kkt elnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetség frakciója 11 fős a 36 tagú Óbecsei Községi Képviselő-testületben, az előző mandátumhoz képest 4-gyel növekedett a párt képviselőinek száma, a nyár eleji választásokon kapott 5152 szavazatnak köszönhetően.

— A községhez tartozó települések teljes mértékben képviseltek frakciónkban, hiszen Bácsföldvárról és Péterrévéről is van tagja a képviselői csoportunknak. Több hölgyet is a sorainkban tudhatunk. Úgy gondolom, önmagában sokatmondó a tény, hogy harminc év körüli az átlagéletkor, egy fiatalos, megújult listával indultunk a választásokon — nyilatkozta Molnár Viktor, a VMSZ községi elnöke és az óbecsei frakciójának vezetője. — Jogász, orvos, mérnök magiszter, vállalkozó egyaránt van köztünk, így bízom abban, hogy a különböző napirendi témákhoz konstruktívan hozzá tudunk szólni. Helyettesem Kiss Zoltán Péterrévéről. A kkt 8 állandó bizottságában az előző mandátumban 8 helyet kaptunk, most a duplájára, 15-16 helyre számítunk, remélhetőleg 2-3 elnököt is adhatunk.

Az előző négy évben a község területén sok infrastrukturális beruházás valósult meg — tette hozzá Molnár Viktor. 2016-ban felújították az Óbecse és Péterréve közötti teljes útszakaszt, két körforgalom épült Óbecsén, megújult a központi tér, a Petőfi Sándor Általános Iskola tetőszerkezete, vizesgócai, a Samu Mihály-iskola tornaterme, a gimnázium homlokzata. Bácsföldváron másfél milliót fordítottak az oktatási intézmény felújítására, az óvodák épületei is megújultak, kutat fúrtak, víztisztító berendezést vásároltak, a Gyöngyszigetre vezető út aszfaltburkolatot kapott. Péterrévén befejeződött a vízgyár kiépítésének első fázisa, megerősítették a Tisza-töltést, javították a Csík folyó gátját — sorolta.

— A prioritások között marad a magyar oktatás megtartása, annak korszerűsítése. A nagyobb infrastrukturális tervek között szerepel az Óbecse—Topolya és az Óbecse—Szenttamás regionális utak felújítása. Nagyon szeretnénk a környezetvédelem terén is letenni valamit az asztalra, van ugyanis a Tiszának egy holtága, melynek rendkívüli turisztikai jelentősége van és lenne, de a teljes folyásrészt rendbe kellene tenni. Óbecsén egy új kultúrközpont kiépítése is a terveink között szerepel, valamint Bácsföldváron a helyi kultúrközpont felújítása, körforgalom kiépítése, Péterrévén pedig, ahol a legproblémásabb és legfontosabb téma az egészséges ivóvíz, a vízhálózat részleges vagy teljes felújítása a célunk, illetve természetesen a vízgyár befejezése.

Szerda Balázs, a községi tanács kultúrával és civil szervezetekkel foglalkozó tagja egy éve politizál aktívan. Mint fogalmazott, láttam, hogy egy fiatal gárda kezdett el a közügyekkel foglalkozni, és úgy éreztem, én is teljes erőbevetéssel és mellszélességgel tudok melléjük állni.

— A művelődés terén gyerekkorom óta mozgok, még egészen kicsi voltam, amikor elkezdtem táncolni az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előbb Cimbora, majd Szelence csoportjában, melynek egyetemistakoromig tagja voltam. 2009-ben kezdtem el népzenével foglalkozni, akkor alapítottuk az első zenekarunkat, melyből egy évvel később lett a Fokos zenekar, mely azóta is aktív. Igen jelentős eredményeket tudhatunk magunk mögött, ugye, kétszer vettünk részt a Fölszállott a páva vetélkedőben, melynek a Döntők Döntője elnevezésű kiírását meg is nyertük, ennek kapcsán megkaptuk Óbecse község díját, és európai, illetve amerikai turnén vettünk részt. Négy népzenei albumunk van, egész estés műsorok zenei kíséretét, szerkesztését vállaljuk, versek megzenésítésével is foglalkozunk. Nyilván ennek köszönhetően az egész vajdasági művelődési élettel és annak fontos szereplőivel évek óta kapcsolatban vagyok, valamint elnökségi tagja voltam a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörnek, a Than Fivérek Értelmiségi Kör civil szervezetnek alelnöke, valamint most is elnökségi tagja vagyok a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek. Elsősorban azon fogunk dolgozni, hogy Óbecsén az a fajta magyar kultúrélet, amely hála istennek az elmúlt években is jellemezte, legalább megmaradjon, sőt, ha az anyagi források engedik — ami ebben a pandémiás helyzetben nagyon-nagyon bizonytalan —, tovább fejlődhessen. Természetesen ez egy multietnikus közösség, így arra is oda fogunk figyelni, hogy olyan programok is létrejöhessenek, amelyek a két nép együttélését kifejezik és bemutatják.

A községi tanács regionális együttműködésért, az egyházakkal való kapcsolattartásért és a nemzeti kisebbségi jogvédelemért felelős tagja Györe Decsov Emese történész, aki eddig történelemtanárként tevékenykedett, emellett ebben a mandátumban a Magyar Nemzeti Tanács képviselője, az előzőben pedig a kulturális bizottság tagja volt. 2013 óta VMSZ-tag, tavaly az év vége felé lett a péterrévei helyi szervezet elnöke. Úgy fogalmazott, a tenni akarás motiválja a politikai szerepvállalásban, és az igencsak alulreprezentált női politikusok táborát szeretné erősíteni, a többieket is arra biztatva, hogy a nőknek is van helyük és szerepük ezen a téren. Két kisgyermek — egy egy- és egy négyéves — édesanyja, s ahogy mondja, a gyerekeinknek kell szebb jövőt teremteni, erősítve a közösségünket, és úgy érzem, ehhez a VMSZ nyújtja a megfelelő keretet, ahol a tenni akarás találkozik az eszközökkel és az érdekképviselettel.

— A regionális együttműködést szeretnénk kiemelni, hiszen Óbecsének, valamint a környező településeknek rengeteg testvérvárosi kapcsolatuk van, és ezeket szeretnénk erősíteni vagy felújítani, mert vannak aktív kapcsolatok, melyek működnek, viszont nincsenek papírra vetve, illetve vannak inaktív kapcsolatok, melyeket valamikor megkötöttek, viszont nem folytatták az együttműködést, ezeket szeretnénk előtérbe helyezni. Egyúttal különféle projektumokban gondolkodunk, melyek akár nemzetköziek is lehetnek, hiszen több olyan testvérvárosi kapcsolat létezik, amely az Európai Unió területére terjed ki, ezeket kívánjuk erősíteni. Az egyházakkal való kapcsolattartás egy új terület számomra, én római katolikusként nevelkedtem, gyakorlom is a vallásomat, viszont minden egyes felekezettel igyekszünk kapcsolatba lépni, és együttműködést kialakítani a református egyházzal, illetve egy templomfelújítást is tervezünk.

A VMSZ egy polgármesteri tanácsadót is adott Szekrény Anetta személyében, akinek egyik fő feladata a pályázatok írása és követése lesz. Óbecse község polgármestere Dragan Tošić maradt. A haladók 20 és a VMSZ 11 képviselője mellett 2-2 képviselője van a Szerbiai Szocialista Pártnak és a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalomnak, illetve 1 a Vajdasági Frontnak.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Fehér Márta
Többi hír