Ugrás a tartalomra

Felavatták a vajdasági birkózás központját Magyarkanizsán

Megálmodott forgatókönyv
Felavatták a vajdasági birkózás központját Magyarkanizsán

A 2019. október 23-i alapkőletétel után az építkezési munkálatok 2020 júliusában kezdődtek meg, egy évvel ezt követően pedig máris teljes pompájában áll Magyarkanizsa egy csendes zugában a Vajdasági Birkózóakadémia, aminek célja, hogy a sportág regionális központjává tegye a Tisza-parti várost, eközben remélhetőleg komoly nemzetközi sikerekig jutó versenyzőket is kinevelve. Az épületet csütörtök délután díszes átadóünnepséggel avatták fel, szeptembertől pedig már nemcsak épület, hanem otthon, edzőterem, közösségi tér is lesz, hiszen beköltöznek a környék fiatal, nagy álmokat dédelgető birkózóreménységei.

Soha korábban nem volt még akkora sürgés-forgás a magyarkanizsai Nušić utcában, a gyógyfürdő és a népkert tőszomszédságában, mint az akadémia építésének elmúlt egy éve alatt, és olyan tisztségviselők autói sem verték még fel az út porát, mint július 22-én. A Vajdasági Birkózóakadémia Magyarország támogatásával valósult meg, a több mint 350 millió dináros összköltsége az építkezés mellett annak felszerelését és berendezését is fedezte. Az emeletes objektum fő tere a 800 négyzetméteres sportcsarnok, ahol egyszerre akár hat birkózószőnyeg is lehelyezhető. Az épület emellett 50 fő számára tud lakhelyet biztosítani, valamint étkezővel, edzőteremmel és orvosi szobával is ellátott – a tervek szerint augusztus közepétől már beköltözhető állapotban lesz, szeptembertől pedig innen indulhatnak iskolába a leendő középiskolás lakók. A topolyai TSC Labdarúgó Akadémia után ez néhány éven belül már a második nagy sportberuházás, ami Magyarország Kormányának segítségével valósult meg Vajdaságban. A kivitelezést a szabadkai Yumol vállalat végezte, a vezetőmérnök Jurić (Fehér) Andrea volt.
Az átadáson megjelent Németh Szilárd, magyar honvédelmi államtitkár és a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Pásztor István, a vajdasági parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, illetve Željko Trajković, a Szerbiai Birkózószövetség elnöke, aki korábban maga is űzte a sportot, de a birkózás nagyságai közül felfedezhető volt a nézőtéren Frísz Krisztián, Sreten Damjanović, Deák Bárdos Mihály és a 100. magyar olimpiai aranyérmet szerző Hegedűs Csaba is.
Az egybegyűltek Varga Anna balladáját, az Alice in wonderband sajátos testdoboló produkcióját és a Streamlet Művészeti Egyesület koreográfiáját tekinthették meg, mielőtt folytatódott volna a műsor protokolláris része. Ekkor két vajdasági világbajnok birkózó, Davor Štefanek és Nemes Viktor lépett a stílusosan a színpadot jelképező szőnyegre, hogy röviden köszöntsék a meghívottakat.

„Ez egy új lehetőség a fiatal birkózók számára, hogy ilyen feltételek mellett készülhetnek, nekünk ugyanis ilyen nem adatott meg. Ez az egész szerbiai birkózást föl fogja lendíteni, és remélhetőleg pár éven belül már majd innen jönnek ki a következő Európa-, világ- és olimpiai bajnokok" – mondta a 27 éves Nemes, aki 2017-ben a 75 kg-os súlycsoportban ért fel a világ tetejére.
A már a Szerbiai Sportszövetség elnökeként ténykedő Štefanek köszöntőjében rámutatott, az eddigi eredményeknek nagy szerepük van abban, hogy a birkózás erre a szintre jutott az országban, és most egy ilyen létesítményt adtak át. Kifejezte abbeli reményét, hogy az akadémián további bajnokok nevelkednek majd, és rámutatott, hogy a siker feltétele a komoly munka.

Egy gyors bemutató következett, amely során az akadémia leendő tagjai a tárgyra tértek, látványos szaltókkal és dobásokkal prezentálva birkózóedzéseken elsajátított tudásukat, amit a továbbiakban csak még tovább fejleszthetnek majd.
„Idén útjára indítunk egy olyan nagyszabású képzési centrumot itt, Magyarkanizsán, amellyel méltó feltételeket, megfelelő fizikai és szellemi környezetet teremthetünk a sportolóknak, ez pedig nagyban hozzájárulhat a jövő bajnokainak sikereihez" – indította meg a politikusi beszédek sorát Németh Szilárd. „A sportélet fellendítésén túl, – reményeink szerint – az Akadémia elindulása az oktatás és a régió turizmusára is élénkítőleg hat majd, amellyel új perspektívák nyílhatnak meg a térség előtt. Ez pedig mindannyiunk közös érdeke. Ne feledjük, hogy a XXI. századi körülmények és ez a csodálatos épület csupán egy lehetőség, amelyet a sportolóknak, mestereknek és tanítványoknak kell megtölteni élettel, küzdeni-, tanulni- és tanítani vágyással. Kívánom, hogy legjobb tudásuk szerint éljenek ezzel a nagyszerű lehetőséggel!" A magyar szövetség elnöke megjegyezte, az átadás napját nem véletlenül időzítették július 22-ére, ez ugyanis a nándorfehérvári csata lezárásának 565. évfordulója.
Željko Trajković történelmi eseményként aposztrofálta az akadémia átadását, hangsúlyozva a birkózás tradícióját, amelyből kiemelkedik az utóbbi tíz év számos sikere. A Szerb Birkózószövetség elnöke szerint az itteni birkózók és a szakemberek nagyon sokat tanultak a
magyaroktól, és a jövőben tovább kell erősíteni velük ezt a gyümölcsöző együttműködést.

„Azt hiszem, ebben a pillanatban talán csak Tokióban van annyi Európa-, világ- és olimpiai bajnok egy helyen, mint amennyi most itt Kanizsán!" – köszöntötte az illusztris eredménylajstrommal rendelkező egybegyűlteket Pásztor István, aki hangsúlyozta, nélkülözhetetlen volt a határon túlról érkező segítség ahhoz, hogy ez a nap eljöhessen. „Örömteli ez a nap, mert olyasmit sikerült megvalósítani, ami a mi egyéni és közösségi birkózóéletünk forgatókönyvében már nem volt benne.
Ez annak a jele, hogy nincsenek lefutott történetek, csak az nevezhető lefutottnak, amit az emberek föladnak. Szeretnék köszönetet mondani az elődöknek is, akik ilyen magasságokra emelték a vajdasági birkózást, a sportolóknak, az edzőknek, a szülőknek, a sportmunkásoknak, akik sikersporttá tették a birkózást itt Vajdaságban. Nincs olyan sport, ami olyannyira szűkös és sanyarú viszonyok között is olyan sikeres, mint a birkózás- és ez nemcsak vajdaságra, hanem a világra is vonatkozik."
Azt bizonyítottuk, hogy lehetséges a szülőföldön magyarként boldogulni."
Az átadót formailag is lezáró ünnepélyes szalagátvágáson Pásztor Istvánhoz, Németh Szilárdhoz és Rajko Baltićhoz Süle László Csaba, az akadémia igazgatóbizottságának elnöke, valamint Bálint Zoltán, az akadémia ügyvezetője csatlakozott. Az esemény végén az épületet Palatinus István, Magyarkanizsa újonnan kinevezett római katolikus plébánosa, valamint Jovica Mojsilović pópa még meg is áldották.

A létesítményen, a felszerelésen, az ékes szavakon, valamint a legfelső isteni és politikai akaraton már biztosan nem fog múlni a soha korábban nem látott mértékű lendületet kapott vajdasági birkózósport jövőbeli sikere. Fiatalok, a szőnyeg a tiétek!

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Bognár Viktor
Többi hír