Ugrás a tartalomra

Felavatták Topolyán a KITE logisztikai központját, és a Gebi Kft. újonnan épített telephelyét

A két nemzet közös sikere

Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere mai topolyai látogatása alkalmával Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és kísérete közreműködésével avatta fel Topolyán a magyarországi Kite Zrt. topolyai logisztikai központját, valamint a Gebi Kft. újonnan épített nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és -feldolgozóit. Szijjártó Péter köszöntőjében elmondta, hogy jelenleg elementáris erejű változások zajlanak a világban, és Magyarországnak meg kell találnia ebben a folyamatban azt az utat, amelyből nyertesen jöhet ki, és ennek elengedhetetlen feltétele az a gazdasági és diplomáciai együttműködés, amely Szerbiával kialakult az elmúlt két évben.

– Kárpát-medencei sikertörténet a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja, aminek az alapja, hogy erőforrásként tekintünk a nemzeti közösségeinkre, és nem hátrányként. A vajdasági magyarság nem elválasztja, hanem összeköti a két nemzetet, annak érdekében, hogy mindenki a saját szülőföldjén találja meg a boldogulását. Ma már nem az új munkahelyek száma jelenti a gazdasági sikert, hanem azok technológiai fejlettsége számít a versenypiacon. A KITE Magyarország egyik vezető vállalata a mezőgazdaság területén, és most Szerbiában is elhozta a hagyományokra épülő, modern technológiát felhasználó korszerű lendületet – mondta egyebek mellett Szijjártó Péter, aki azt is hangsúlyozta, hogy a magyarországi vállalatok külföldi terjeszkedése kölcsönösen jó hatással van a befogadó ország és Magyarország gazdaságára is, amit a kormány jelentős lépésekkel támogat az utóbbi években.

Pásztor István a vajdasági magyarság sikerének is nevezte a KITE és a Gebi topolyai terjeszkedését, és köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, illetve a szerb kormánynak, hogy felismerte a mindkét országnak előnyt hozó gazdaságfejlesztési projektum jelentőségét. A KITE Zrt. Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora Topolyán 1,8 hektáros területen kezdte meg működését, és három lépésben tervezi fejleszteni a tevékenységét, mondta el ünnepi beszédében Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke.

– Topolyán egyelőre 400 négyzetméteres irodában, 100 négyzetméteres raktárban és 850 négyzetméteres géptárolóban kezdjük meg a tevékenységünket. A most kialakított központunk 900 ezer eurós beruházását mintegy 170 ezer euró értékben támogatta a Prosperitati Alapítvány, illetve további kamattámogatásban részesültek, valamint az OTP Bank szerbiai leányvállalata folyósított számukra kölcsönt – mondta Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke, aki köszönetet mondott a topolyai önkormányzatnak a logisztikai központ beindításában nyújtott támogatásért. A KITE Zrt. Szerbiában 2016-ban kezdte meg a terjeszkedését, és mára a John Deere és a JCB kizárólagos forgalmazója.

Ozsvár Tihamér, a 360 dolgozót foglalkoztató Gebi Kft. egyik tulajdonosa a napraforgó feldolgozására alkalmas nagy kapacitású tároló felavatása alkalmából megköszönte a magyar kormány segítségét, ezáltal 10 százalékkal tudták gyarapítani a vállalat termelékenységét.

– Óránként 400 tonnányi napraforgót tudunk majd átvenni Topolyán, és mindössze 5 munkanap alatt fel tudjuk tölteni a tárolókat. A beruházás értéke 9 millió euró, amire 2 millió 250 ezer eurós önrész biztosítása mellett a Prosperitati Alapítványtól 4 millió 5 ezer euró értékben kaptunk vissza nem térítendő támogatást, valamint kamattámogatott kölcsönt vettünk fel az OTP Banktól. Ezzel 75 új munkahely nyílt Topolyán – nyilatkozta Ozsvár Tihamér.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy Magyarország Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési projektuma keretében több,mint 10 ezer sikeres pályázat kapott kis léptékű vissza nem térítendő támogatást. A KITE topolyai terjeszkedése a középkategóriás vállalkozásfejlesztés, a GEBI telephelye pedig a Prosperitati Alapítvány 23 nagy léptékű gazdaságfejlesztési programjának a legnagyobb, kilencedikként felavatott beruházása.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D. (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen