Ugrás a tartalomra

Falunap és templombúcsú Muzslyán

Falunap és templombúcsú Muzslyán

 A templombúcsú 132 éve a muzslyaiak legnagyobb ünnepe.

Falunapot és templombúcsút ünnepeltek a hétvégén a bánáti Muzslyán. Az eseményt hagyományosan a Mária napjához közelebb eső hétvégén tartják. Ezúttal is megkétszereződött a mintegy hatezer lakosú helyi közösség létszáma. Szerencsére az időjárás nem rontotta el muzslyaiak ünneplését.

Az ünnepi szentmise a Szűz Mária Szent Neve plébániatemplomban egyben Janez Jelen atya szalézi szerzetes aranymiséje is volt, aki 1984 óta teljesít szolgálatot Muzslyán. A közösség befogadta, ő pedig dicséretes munkájával igyekezett ezt meghálálni. A háborús években segített a gyógyszerek beszerzésében, máig kitartóan látogatja a kórházi betegeket. „Nekem nagyon szép dolog volt meglátogatni a betegeket. Ezt lassan, később kezdték értékelni, és most igazából, amikor megyek az úton, mintha otthon volnék. Ott alig van, aki ismer, itt az egész falu, meg a környezet ismer. Praktikusan ez itt a második hazám.”

A templombúcsú immár 132 éve az itt élők legnagyobb ünnepe. Palatinus Aranka, néprajzkutató, Muzslya: „A muzslyai lakosok, annak idején 18 helységből települtek ide, és minden alkalomkor, búcsúkor a fák, a ház eleje be volt meszelve, a kapuk kitárva, szeretettel várták a vendégeket. Elmondhatom, hogy napjainkban is ugyanígy van. Nincs olyan ház, ahova vendég nem érkezik ezen a napon.”

A Helyi Közösség Tanácsának díszülésén, melyen jelen volt Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere is, oklevéllel jutalmazták az egyéneket és egyesületeket, akik sokat tettek a közösségért. Ispánovics Endre, díjazott, Muzslya: „Nagyon sokan elmentek, de azt gondolom, hogy ameddig sikerül megszerveznünk azt, hogy történjenek dolgok a faluban, addig lesz értelme az embereknek itt maradni, hazajönni, megjelenni. Emiatt tettem, amit tettem. Sikerült megcsinálni a Sziveri-szobrot, sikerült sok mindent végigcsinálni ez alatt a hat év alatt, amíg a Sziveri Színpad elnöke voltan. Büszke vagyok erre. Nem a díj miatt tettem.”

A rendezvény vendégei közt ott volt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is. „A magyarországi testvértelepülés képviselőjével arról beszélgettünk, hogy sajnos már az anyaországban a templombúcsú, illetve a faluünnep sem vonz ennyi embert. És nagyon jó látni ezt a közösséget, hogy itt, a Nagybecskerek melletti Muzslyán még mennyien eljönnek a helyi közösség által szervezett ünnepi ebédre, mennyit jelent ez az egész hétvége a falunak.”

A muzslyai búcsú egyben az itt élő magyar közösség élni akarását is mutatja. Palatinus Ervin, tanácselnök, Muzslya HK: „Ez egy nagy hagyomány, amely tulajdonképpen megvalósítja azt, hogy Muzslya megmarad még száz év múlva is. Mert itt a hagyományok összefolynak, és ezen a napon mindenki azt érzi, hogy együtt van, hogy erős Muzslya, és hogy Muzslya megmarad.”

Az elmúlt három napon számos rendezvény volt: kiállításon mutatták be a faluban működő civil szervezetek munkáját, a Lehel sportközpontban megtartották a Bálity Mihály kézilabda emléktornát. Volt művelődési műsor, fűzőverseny, és a kirakodóvásár sem maradt el.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV