Ugrás a tartalomra

Elkészült a kelebiai és a királyhalmi kerékpárút, mégpedig hat hónappal a határidő előtt

Elkészült a kelebiai és a királyhalmi kerékpárút, mégpedig hat hónappal a határidő előtt

 A kelebiai és a királyhalmi kerékpárútnak környezetvédelmi, gazdasági és közlekedésbiztonsági szempontból is óriási jelentőségük van - hangzott el az Opti-Bike projekt mai zárókonferenciáján Szabadkán

A városháza dísztermében jelen voltak a magyarországi partnertelepülések, Tompa és Ásotthalom polgármesterei is.

Tompa esetében ez nem csupán egy turisztikai célú beruházás, hanem gazdasági szempontból is jelentős funkciója van, mivel mintegy kétszázan járnak át a határon napi szinten dolgozni - emelte ki Véh László, a magyarországi város polgármestere. „Nagyon nagyon régi vágya volt már ez a település lakosságának, hogy ez megépüljön, hiszen sokkal biztonságosabb lett a közlekedés az 53-as számú főút mellett.”

Az Opti-Bike projekt összköltségvetése két és fél millió euró volt, ebből 880 ezer eurót költöttek a kelebiai és királyhalmi kerékpárút kiépítésére - mondta Újhelyi Ákos a projekt szabadkai menedzsere. „Nyolc kilométert építettünk ki Szabadka Város területén, három kilométert Kelebián és 4,9 kilométert pedig Királyhalmon. Nagyon fontos projektről van szó, ugyanis megnöveltük a közlekedésbiztonságot ezeken a területeken, főleg Kelebián, a sok kamion miatt a közlekedés, a biciklis közlekedés nagyon veszélyes volt.”

A tervek szerint a projekt hamarosan folytatódik. Hajdújárást is összekötné egy leendő kerékpárút Királyhalommal, másfél kilométer hosszan. A projekt folytatására 400 ezer eurót kaptak Tompával közösen, amelynek keretében 25 kilométernyi kerékpárút építésére készült egy tervdokumentáció. A jövőben ennek megvalósítására is pályázati forrásokat keresnek. Az Opti-Bike projekt számos okból fontos a szabadkaiak számára - mondta el köszöntőbeszédében dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke. „Össze is köti a határ két oldalán a településeket, ez az ingázók szempontjából fontos, azoknak akik a határ másik oldalán dolgoznak, vagy intézik ügyes-bajos dolgaikat. A határátlépés ugyan most nem egyszerű a vírushelyzet miatt, de ez is el fog múlni, és a 7,9 kilométer hosszú kerékpárút pedig itt marad Szabadkának, illetve Királyhalomnak, Kelebiának.”

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere kiemelte: a szóban forgó határon átnyúló projekt kitűnő példája a két ország sikeres együttműködésének. „A projekt megvalósítása csaknem három évig tartott, és hála Istennek, be is fejeződik. Amellett, hogy fontos a kerékpárutak közműfejlesztése szempontjából Szabadka város területén, ahhoz is hozzájárul, hogy javuljon a közlekedésbiztonság minősége.”

Az eseményen Kovács Elvira aláhúzta: az Európai Unióban elsődleges célnak tekintik az úgynevezett zöld projektek támogatását, mint amilyen az alternatív közlekedés. Szabadkát is vissza kell adni a kerékpárosoknak, ez nagy hasznot hozhat a turizmusnak is - tette hozzá a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. Kern Imre, Szabadka alpolgármestere az IPA programok jelentőségét hangoztatta az infrastruktúra fejlesztése szempontjából. Azt mondta: eddig mintegy 15 millió euró értékben valósultak meg ilyen projektek Szerbiában.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír