Ugrás a tartalomra

Elfogadták a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását

137 igen szavazattal és 5 ellenszavazattal elfogadta a köztársasági képviselőház a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását.

Az alkotmánybíróság 2014-es döntése óta tart a küzdelem, amikor hatályon kívül helyezte a vonatkozó törvény egyes elemeit, hogy a hatáskörök bizonyos része visszakerüljön a törvénybe. A parlamenti eljárásba kerülést és a szavazást mintegy másfél éves egyeztetési folyamat előzte meg, mivel az eredeti javaslat nem volt elfogadható sem a Magyar Nemzeti Tanács, sem a VMSZ számára. Ebben az időszakban számos alkalommal tárgyaltak az MNT vezetői és a VMSZ különböző tisztségviselői is az illetékesekkel annak érdekében, hogy a törvény a Szerbiában élő magyarok számára megfelelő legyen. A most elfogadott rendelkezésről annak parlamentbe kerülésekor nyilatkozott Pásztor Bálint, a VMSZ-DCSP frakcióvezetője a Pannon RTV-nek.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Örömmel állapíthatom azt meg, hogy egyrészt nem csökkentek a hatáskörök, másrészt viszont visszakerültek bizonyos hatáskörök, a kiemelt jelentőségű oktatási és művelődési intézmények hatáskörei gondolok, vagy pedig arra, hogy az oktatásban bővültek a hatáskörök. Nem feltétlenül jelentős az összes hatáskör ezek közül, de például a kiemelt jelentőségű oktatási intézmények esetében igen.”

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Maradéktalanul tiszteletben tartja a törvény a nemzeti tanácsok korábban meglevő hatásköreit. Ugyanakkor sikerült néhányat visszahelyezni a törvénybe, elsősorban itt azokra gondolok, amelyek arra vonatkoznak, hogy például mindegyik nemzeti tanács adhat egy-egy főt a kiemelt jelentőségű intézmények igazgatóbizottságába. Ez azért fontos, mert a nemzeti érdekeinkről nem kell más képviselőkkel egyeztetni, hanem mindenki képviselheti saját érdekeit, erre az elmúlt években nem volt lehetőség.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír