Ugrás a tartalomra

Elfogadta a jövő évi költségvetést a parlament

Elfogadta a jövő évi költségvetést a parlament

 Megszavazták a 2022. évi köztársasági költségvetésről szóló törvényjavaslatot a képviselők a szerbiai parlament mai ülésén. A költségvetésnek két fő célja van: a lakosság életszínvonalának növelése és a további gazdasági növekedés.

Az új büdzsében 7 százalékos bérnövelést irányoztak elő a közszférában, 8 százalékosat a katonaság és az egészségügy számára, míg a nyugdíjakat 5,5 százalékkal tervezik megemelni. A nyugdíjasok emellett februárban 20 ezer dináros támogatásra számíthatnak. A jövő évi költségvetésben a tervezett bevételek összesen 1517 milliárd dinárt tesznek ki.

A kormány látható erőfeszítéseket tesz a gazdaság fejlődése, a közegészség és közbiztonság védelme, valamint a polgárok életszínvonalának megőrzése érdekében, ezért a költségvetésről szóló törvényjavaslatot a VMSZ frakciója is támogatja - mondta el Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője.

„A tőkeprojektekre előirányzott jelentős eszközök mellett a VMSZ parlamenti képviselőcsoportja szeretne rámutatni a helyi utak felújításának fontosságára is a lakosság életfeltételeinek javítása céljából a vajdasági helyi önkormányzatok területén.”

Pék Zoltán, a VMSZ parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, hogy mindenképpen támogatják az előirányzott bér- és nyugdíjemelést, valamint a szociálpolitikai intézkedéseket.

„Becslésünk szerint az infrastrukturális beruházások is elismerésre méltóak. Az egészségügyben tervezett beruházások, különösen az egészségügyi infrastruktúrában, tovább folytatódnak. Összesen 442 milliárd dinárt fektetnek be a közkórházak, rendelők, gerontológiai központok építésébe és felszerelésébe.”

Az Egységes Szerbia képviselője, Dragan Marković Palma azt nehezményezte, hogy az önkormányzatok továbbra is a 2002-es népszámlálás szerinti lakosságszám alapján kapják a költségvetési eszközöket, ami már nem reális.

„Nem láttam, hogy a költségvetésben növelték volna az átutalások összegét, azt, amit havi szinten kapnak a községek és városok. Nem tudom, más községekkel, városokkal mi a helyzet, ezzel nem foglalkoztam, de ez az egyetlen kifogásom a költségvetéssel kapcsolatban.”

Az ülésen Siniša Mali pénzügyminiszter kiemelte, a költségvetésnek két fő célja van: a lakosság életszínvonalának növelése és a további gazdasági növekedés. A költségvetésből kiemelte, hogy csak az Építésügyi Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium javasolt büdzséje 255 milliárd dinár.

„Tisztelt szerbiai polgárok, tisztelt képviselők! Nekünk van pénzünk mindezekre a projektekre. Szerbia megváltozott, Szerbia ma stabil és erős. Államháztartásunk stabil, a három, több mint 8 milliárd eurós segélycsomag ellenére, amivel a covid-19 negatív következményeinek csökkentése céljából segítettünk polgárainknak és gazdaságunknak.”

A parlamenti ülés első napirendi pontját hat órán át tárgyalták a képviselők, miután megszavazták. Az ülés holnap egyéb kérdések megvitatásával folytatódik.

Csütörtökön tárgyal a köztársasági parlament a népszavazásról szóló törvényről - erről beszélt Ivica Dačić a testület elnöke.

A jövő héten már a parlament előtt lesz majd az alkotmánymódosítás tervezete is, amiről egyébként január 16-án népszavazást tartanak Szerbiában. Az alkotmánymódosításra vonatkozó referendum igazságszolgáltatási kérdéseket érint majd, amelyekre a szerb uniós csatlakozás miatt van szükség.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír