Ugrás a tartalomra

„Egy ilyen megingott világban egyre nagyobb jelentőséggel bír az együttműködés a határ-menti régiók között”

„Egy ilyen megingott világban egyre nagyobb jelentőséggel bír az együttműködés a határ-menti régiók között”

 Újvidéken tartotta éves közgyűlését az Európai Határ-menti Régiók Szövetsége.

A konferencia középpontjában a fiatalok állnak, hiszen az erőfeszítéseknek csak akkor van értelme, ha őket sikerül szülőföldjükön tartani.

Szerbiában 54 olyan önkormányzat van, amely valamely határ-mentén fekszik. Ebből pedig 32-ben jelentős számú kisebbségi közösség él, többek között magyarok is a Vajdaságban - hívta fel a figyelmet az eseményen Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke hozzátette, hogy ezek olyan lehetőségekkel és kihívásokkal járnak, amelyeket folyamatosan figyelembe kell venni. „Ilyen szempontból fontosak az államközi kapcsolatok, a kapcsolatok jobbá tétele. Ebben mi magyarok, azt gondolom, hogy jól állunk. A magyar-szerb kapcsolatok példaértékűen jók. Ez azt hozzá magával, hogy a határ talán légiesebb, mint amilyen általában lenni szokott. Habár, hogy ha az ember a határátkelőkön uralkodó állapotokat veszi figyelembe, akkor azt kell, hogy mondja, hogy soha ilyen jók nem voltak a két ország közötti kapcsolatok és soha ilyen gyalázatos nem volt a várakozási idő és az ügyintézés.”

Vajdaság Autonóm Tartomány eddig 17 ország 36 régiójával kötött különféle együttműködési megállapodásokat - emelte ki beszédében Igor Mirović. A Tartományi Kormány elnöke szerint a jelenlegi nemzetközi viszonyok mellett még nagyobb jelentőséggel bír a jó kapcsolatok kiépítése. Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke: „Nagyon jól tudjuk, mi szerbek, itt a Balkánon, hogy mi a háború, és hogy milyen következményekkel jár. Mélyen bízok abban, hogy egy ilyen megingott világban, ahol bizonytalanok a kilátások, minden együttműködés a határ-menti régiók között, minden barátság és minden kapcsolat egyre nagyobb jelentőséggel bír.”
 

A Tartományi Kormány elnöke pozitív példaként említette a Duna-Körös-Maros-Tisza interregionális együttműködést, amely már 25 éves sikeres múltra tekinthet vissza.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír