Ugrás a tartalomra

Egészségügyi fejlesztésekről és egy tudományos-kutatóközpont létesítéséről is döntést hoztak a képviselők a tartományi képviselőház ülésén

A Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Modern Szerbia Pártja, az Új Párt, valamint az Alternatíva a Vajdaságért képviselőcsoport tagjai is bojkottálták a tartományi képviselőház ülését.

Goran Paunović, tartományi parlamenti képviselő, DP: „Szolidaritást vállalva a szerbiai polgárokkal, akik már hetek óta az utcákon tiltakoznak az intézmények tönkretétele és a demokrácia veszélyeztetése ellen, a DP-VHDP képviselői csoport nem vesz részt a tartományi parlament munkájában.”

Csonka Áron, a VMDK tartományi parlamenti képviselője szerint a hatalmi pártok ellehetetlenítik az ellenzéki képviselők munkáját: „Azt az egyetlen egy mechanizmust, amely a rendelkezésünkre állt, a képviselői órát az élő közvetítésben, amely során kérdéseket tehetünk fel a vajdasági kormánynak, azt az egy órát is ellehetetlenítették számunkra, hiszen a többség több, mint 80 kérdést adott be.”

A Szerb Radikális Párt úgy véli, a lakosok nem azért szavaztak rájuk, hogy ne vegyenek részt a munkában, ezért ők nem bojkottálták az ülést. Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt tartományi frakcióvezetője úgy véli, az ellenzéki pártok mostani lépésükkel valójában a polgárokat bojkottálják: „A polgárok azért fizetik őket, hogy dolgozzanak, ők pedig nem dolgoznak. Mindenkinek jogában áll meghatározni, hogy milyen módon fejezi ki a politikai nézeteit. Nekik is joguk van ahhoz, hogy ne vegyenek részt az ülésen. De úgy gondolom, a gyári munkás sem kap fizetést akkor, ha nem jelenik meg a munkahelyén és nem végzi a munkáját. Azt a képviselőt sem kellene kifizetni, aki nem jelenik meg az ülésen és nem végzi a munkáját.”

Az ülésen új egészségügyi eszközök beszerzéséről is döntöttek a képviselők. Bagi Boján, a VMSZ tartományi képviselője elmondta, hogy Vajdaság 2019-ben 2 milliárd 500 millió dinárt fordít az egészségügyi intézmények fejlesztésére.  Hozzátette: „2017-ben minden intézmény, 35 intézmény van Vajdaságban, meg lett kérdezve milyen szükséglete van és meg lettek határozva a prioritások. Itt meg lesznek vásárolva a mágnesek, CT-k, ultrahangok, olyan felszerelések, amelyek nem csak újraélesztik a vajdasági egészségügyet, hanem valójában egy olyan injekciót ad, amelyből az egészségügy tud fejlődni.” A nemzeti közösségek helyzetével kapcsolatos napirendi pontokról is tárgyaltak a képviselők.

Erdély Lenke, tartományi frakcióvezető, VMSZ: „A kisebbségi helyzetek javításáról és finanszírozásáról szóló rendelet értelmében pontosan értelmezve vannak a költségvetési eszközök felhasználási céljai, módjai, illetve az odaítélés eljárása. A rendelet azt is meghatározza, hogy melyek azok az egyesületek, szervezetek, gondolunk elsősorban a civil szervezetekre, kiknek van, illetve nincs joguk pályázni. Mindenféleképp az elosztás az egyes nemzeti kisebbségek létének százalékarányában történik.”

A nemzeti tanácsok pénzelését érintő rendeletben újdonság az, hogy a finanszírozás két részre van osztva, az egyik rész a nemzeti tanácsok működésére, a másik pedig a nemzeti tanácsok rendes tevékenységére fordítható – magyarázta Erdély Lenke.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír