Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: Meg kell őrizni Szabadka évszázados épített örökségét!

Dr. Pásztor Bálint: Meg kell őrizni Szabadka évszázados épített örökségét!

 Szabadka kettes számú övezetének részletes szabályozási tervéről tartottak közvitát a Városháza dísztermében. A belvárost egységes kultúrtörténeti egészként kell kezelni - hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, a Városi Képviselő-testület elnöke.
 

Összesen 26 beadvány, észrevétel érkezett a témában. Ezt vitatták meg a mai ülésen. A Vajdasági Magyar Szövetség a város évszázados épített örökségét kívánja megőrizni, ezért azt szeretnék elérni, hogy a jelenlegi terv ne valósuljon meg.

A Petar Drapšin, vagy közismert nevén a Gombkötő utca még napjainkban is a régi Szabadka jellegzetes képét őrzi. Veljko Radak régóta az utca lakója, azt szeretné, ha nem változna meg az utca hangulatos arculata.

Veljko Radak, Szabadka: „Vannak itt szép példák, nem kell messzire menni, csak Szegedig. Megtartják az arculatát egy Kárász utcának, a szecessziós, eklektikus stílust, hogy megmaradjon legalább a szűk központban.”

A rendezési terv a Rudics, a Petőfi Sándor, valamint a Gombkötő utcában és a Zsinagóga-téren lévő épületeket érintené.

A közvitán a 26 beadványból 25 volt elmarasztaló jellegű.

Dr. Pásztor Bálint felszólalásában hangsúlyozta, az új lakóépületeket nem a városközpontban kell felépíteni. Szabadka jellegzetes városképének megőrzése kiemelten fontos - szögezte le a VKT VMSZ-es elnöke.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, VKT, Szabadka (VMSZ): „Megengedhetetlen az, hogy egyenként bizonyos épületeket, amelyek védettséget élveznek meghagynák, de az összes többi lebonthatóvá válna. Ez azt jelentené, hogy itt a belvárosban 55 épületet lebontanának. A helyükre pedig három, négy, öt emeletes lakóházak épülnének.”

A közvitán Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte, a jelenlegi terv tarthatatlan és elképzelhetetlen a megvalósítása. Ezért demokratikus eszközökkel mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ne valósulhasson meg.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Mi azt kértük, elég erőteljesen azt képviseltük, hogy álljon meg ez az ámokfutás. Álljon meg ez a tervezésnek nevezett ámokfutás. Lépjünk kettőt hátra, beszéljük meg, hogy milyen legyen a város, és amikor megbeszéltük, hogy milyen lesz a város, akkor azt utána aránylag gyorsan le is lehet rajzolni, mert akkor nem kerülünk abba a helyzetbe, mint amilyenben most vagyunk.”

Pásztor István hangsúlyozta, nem a maradiságot képviselik, hanem a modernitást. Szerinte ma a modernitás az jelenti, ha meg lehet őrizni a városmagot, annak jellegét és küllemét, a megőrzött és felújított épületekbe pedig új modern tartalmak kerülnek be.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír