Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: A Magyarországgal való stratégiai együttműködés kulcsfontosságú

Dr. Pásztor Bálint: A Magyarországgal való stratégiai együttműködés kulcsfontosságú

 A szerb és a magyar kormány közötti stratégiai partnerségi együttműködési megállapodás fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Pásztor Bálint a köztársasági képviselőház keddi ülésén.

A VMSZ frakcióvezetője a jövő évi állami költségvetés javaslatának megvitatásakor kiemelte, ilyen típusú együttműködése Szerbiának további hat országgal van, köztük Kínával, Oroszországgal, Olaszországgal és Franciaországgal. Magyarország jelenleg a harmadik külkereskedelmi partnere Szerbiának Németország és Kína után - mondta Pásztor. A két ország közötti stratégiai együttműködési megállapodás 22 területet ölel fel és olyan konkrét kérdésekkel foglalkozik, mint Szerbia európai integrációja, a történelmi megbékélés, a határátkelés, a szerbiai magyar és a magyarországi szerb kisebbségek támogatása, valamint a mezőgazdasági és tudományos technológiai együttműködés - emelte ki dr. Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint, frakcióvezető, VMSZ: „Kiemelném, hogy a jövő évi költségvetés tekintetében ez az együttműködés nagyon konkrét projekteket ölel magába, mint amilyen a Magyarországot és Szerbiát összekötő vasútvonal kiépítése, vagyis a Budapest-Belgrád vasútvonalé. A közeljövőben pedig Újvidék és a kelebiai határátkelő összekötése is megvalósulhat. Nagyon jó az is, hogy Szabadka és Szeged között kiépült a vasútvonal, ezt tovább szeretnénk bővíteni Bajáig. Az imént említettem a horgosi határátkelőt és annak gördülékenyebb átjárhatóságát. Ki szeretném emelni, hogy a megállapodásnak köszönhetően a határátkelő bővítéséhez megvannak a források, valamint az Y-elágazás, tehát a szabadkai kerülőút bővítéséhez is.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról