Ugrás a tartalomra

Dr. Pásztor Bálint: Elkészült a VMSZ koalíciós szerződési tervezete

Dr. Pásztor Bálint: Elkészült a VMSZ koalíciós szerződési tervezete

A tervezet minden olyan fontos beruházást és fejlesztést tartalmaz, amely a vajdasági magyarságnak fontos lehet – ezzel a dokumentummal már bármikor tárgyalhatnak a Szerb Haladó Párttal – fogalmazott dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádióban.

A VMSZ megbízott elnöke az SZMR Napindítójában elmondta, várhatóan köztársasági és tartományi szinten is megújítják a koalíciót. A vajdasági magyar politikus arról is beszélt, hogy a magyar kormány jelentős beruházásokat tervez a térségben, a közvetlen közelünkben, ami a határon túli, vajdasági magyarokat is érintheti.

Nagyon jó, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök az évértékelő beszédében tiszta vizet öntött a pohárba a magyarországi belpolitikai ügyekkel kapcsolatban - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában dr. Pásztor Bálint. A VMSZ megbízott elnöke elmondta: a magyar köztársasági elnök lemondását követően bebizonyosodott, hogy a jobboldalon a hibák nem maradnak következmények nélkül, míg a baloldalon megtorlatlanul maradnak.

Orbán Viktor beszédében az is elhangzott, hogy a magyar kormány olyan beruházásokat is tervez, amelyek a régió fejlődését segítik, így bennünket, vajdasági magyarokat is érintenek. Szegeden lesz például egy kínai elektromos autógyár. Nem kell Magyarországra költözni ahhoz, hogy Szegeden dolgozhassunk, mert már rendelkezésünkre áll a Szabadka-Szeged vasútvonal, és a Horgos 2 közúti átkelő is egész napos nyitvatartással üzemel, remélhetőleg március 20-a után is – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint.

„Ezért fontos az, és ezért lesz fontos a jövőben is az, hogy a Horgos 2-Röszke 2 határátkelő 0-24-ben működjön. Ezért fontos az, hogy a Szeged-Szabadka közötti vonat legalább ilyen gyakorisággal járjon, mint ahogy jár néhány hónapja, és egyéb térségfejlesztési projektumokat is meg kell valósítani annak érdekében, hogy a munkaerőigény ne azt eredményezze, hogy Szabadka, Magyarkanizsa és Zenta környékéről, vagy akár távolabbról is a munkahely reményében áttelepülnek a vajdasági magyarok Szegedre, vagy pedig Szeged környékére.”

A köztársasági és a tartományi parlament is megalakult, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig már elkészítette a koalíciós szerződésének tervezetét, hogy kész dokumentummal álljon elő, amikor megkezdődnek a tárgyalások a Szerb Haladó Párttal - erről is beszélt dr. Pásztor Bálint.

„Ahogy a palicsi Víztorony részét képezte egy korábbi koalíciós szerződésnek, a munkálatok a vége felé járnak, meg fog újulni, és ugyanolyan szép lesz, mint új korában, mint ahogy ez például a Sárga Házról vagy a Zsinagógáról elmondható ebben a pillanatban. Ugyanígy majd az egyéb palicsi objektumok is erre a pozitív sorsra fognak jutni, a Vigadótól kezdve, a Bagolyváron át, a női fürdőnek az épülete, tehát ilyen jellegű konkrétumokat tartalmaz ez a koalíciós szerződés.”

A VMSZ megbízott elnöke kiemelte, reményei szerint hamarosan megkezdődnek a koalíciós egyeztetések, majd később felállhat a kormány, köztársasági és tartományi szinten is. A párton belül is változások lehetnek, március másodikán lesz ugyanis Zentán a VMSZ tisztújító közgyűlése. Az eddigiek alapján egyedüli jelöltként várhatóan dr. Pásztor Bálint, a jelenlegi megbízott elnök lesz a párt vezetője, aki most is megerősítette, amennyiben támogatják, vállalni fogja a tisztséget.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében tartományi támogatásból megvaló
Csütörtökön ünnepeltük József Attila születésnapját, azaz a magyar költészet napját, 1964 óta ezzel az ünneppel adózu
Fehér Ferencre emlékezett az újvidéki magyarság