Ugrás a tartalomra

Deklaracija o osudi zločina nad Srbima jedina tačka dnevnog reda

  Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je Predlog deklaracije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije, stavio na dnevni red kao predsednik parlamenta, ali da kao poslanik Saveza vojvođanskih Mađara smatra da je reč o "političkom poentiranju" koje želi da ostvari predlagač.

Pastor je na konferenciji za novinare rekao da je to zasad jedina tačka dnevnog reda predstojeće sednice pokrajinskog parlamenta, zakazane za 14. decembar i da od Vlade Vojvodine, koja pre svih ima mogućnost inicijative za razmatranje pitanja po hitnom postupku, nije stigao nikakav drugi predlog za sednicu.

Predlog deklaracije o osudi zločina učinjenih nad pripadnicima srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije, koji su nedavno podneli predstavnici opozicije u pokrajinskoj skupštini, ispunjava sve skupštinskim poslovnikom predviđene uslove i predsednik parlamenta nema pravo da ulazi u suštinu pitanja koja se kandiduje za dnevni red, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, svaki poslanik, pa i on, imaće priliku da kaže šta misli o tom dokumentu.

Govoreći o toj temi u ime Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), čiji je predsednik i predstavnik u vojvođanskoj skupštini, Pastor je napomenuo da poslanički klub te stranke još nije razmotrio predlog i da zato ne bi želeo da prejudicira stav u vezi sa diskusijom ili izjašnjavanjem o njoj.

Pastor, međutim, smatra da, generalno posmatrano, nije dobro takav dokument kreirati na takav način, jer, prema njegovom mišljenju, predlagač je propustio mogućnost da se, pre stavljanja u formalnu proceduru, postigne konsenzus kako je to činjeno u Skupštini Vojvodine proteklih 12 godina, kada su donošene slične deklaracije ili rezolucije.

Napominjući da su predlagači ipak prihvatili jednu rečenicu, koja će ući u tekst Deklaracije i doprineti njenom kvalitetu, Pastor je dodao da taj predlog opozicije formalno-pravno nije manjkav, ali sužava mogućnost da taj tekst za svakoga bude prihvatljiv u svakom elementu.

On je podsetio da je Skupština Vojvodine 2003. godine donela jednu opštu rezoluciju koja tretira tu oblast, odnosno osude ratnih zločina, ocenivši da su predlagači ove Deklaracije to zaboravili jer je, kako je rekao, namera bila da se politički danas poentira, što je legitimno, ali su to preozbiljne stvari da se na ovaj način tome pristupa.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét