Ugrás a tartalomra

Bővül az ivóvízhálózat

Bővül az ivóvízhálózat

 Bővülhet és épülhet az ivóvízhálózat Királyhalmon, Hajdújáráson, Ludason és Noszán. A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium által működtetett Nyugat-Balkáni Zöld Központ pályázatán elnyert 160.000 euróból készülnek a tervek.

 

A tervezést követően indulhat a kivitelezéshez szükséges források biztosítása. A cél egy mikroregionális vízellátó rendszer kiépítése, királyhalmi központtal.

Királyhalmon 2015 óta működik egy ivóvízkezelő létesítmény, azonban eddig csak a falu 40%-a volt ivóvízhálózattal lefedve.

Sugár György, igazgató, Szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV: „Itt a községben a legmagasabb az arzéntartalom, talán Vajdaságban itt a legmagasabb az arzéntartalom, nagyjából a hússzorosa a megengedettnek néha. A tervezéskor a tervezőnek ezt figyelembe kell vennie. A másik dolog pedig az, hogy a lakosság nagyrészt gyümölcstermesztéssel foglalkozik, ami ilyen területeken, ilyen klímaviszonyok mellett öntözést igényel. Nekünk a nyári fogyasztásunk a háromszorosa a téli fogyasztáshoz képest.”

A hajdújárási, a ludasi és a noszai lakosok évtizedek óta panaszkodtak arra, hogy a XXI. században nincs kiépített ivóvízhálózat a településeiken. Idén azonban elkezdődnek az erre irányuló tervek kidolgozása is.

Dr. Pásztor Bálint, elnök, Szabadka Város Képviselő-testülete: „Azt gondolom, hogy a helyiek teljes joggal mondják évtizedek óta, hogy nem normális az, hogy nincs ivóvizük és most évtizedek után első komoly lépéseit fogjuk ennek érdekében megtenni. Azt követően, hogy elkészül a tervdokumentáció, elkezdhetjük felkutatni a forrásokat a kivitelezés érdekében. Nekünk meggyőződésünk az, hogy Szabadka Város keretein belül ez a vidék lehet az egyik leggyorsabban fejlődő az államhatár közelsége miatt, a vasútfejlesztés miatt, illetve az idegenforgalmi lehetőségek miatt, elsősorban a Palicsi- és Ludasi-tó közelsége miatt és valóban a minimumok minimuma, hogy legyen vezetékes víz.”

A Nyugat-Balkáni Zöld Központ egyéb szabadkai projekteket is támogatott a közelmúltban. Ezek a Palicsi-tó vízminőségének javítására és az egykori Zorka gyár területének kármentesítését megalapozó dokumentációra vonatkoztak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen