Ugrás a tartalomra

Biztató ígéretek Vajdaságra nézve

Pásztor Bálint: A költségvetéssel kapcsolatos elvi álláspontjainktól idén sem térünk el

Slavica Đukić-Dejanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke kedden ismét megerősítette, hogy a tervek szerint december 26-án, hétfőn kerül a képviselők elé a jövő évi állami költségvetés javaslata. Az ellenzéki pártok már most megkezdték a büdzsé támadását. Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke fenyegetőnek nevezte a költségvetés javaslatát a társadalomra nézve, mivel a kormány a büdzsével újabb 1,5 milliárd euróval növelné az államadósságot. Dubravka Filipovski, az Új Szerbia alelnöke szerint a költségvetés nem fejlesztő, hanem megszorító jellegű, amelynek függvényében az emberek 2012-ben még nehezebben fognak élni, mint az idén. A költségvetés tervezetéről egyelőre annyit tudni, hogy 3,3 milliárd dinárt, vagyis 1,4 milliárd dinárral többet tervez 2012-re az államkasszába, mint amennyiből idén gazdálkodott az állam. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője a témával kapcsolatban a Magyar Szónak elmondta, hogy a párt képviselői a miniszterelnök kezdeményezése nyomán múlt csütörtökön tárgyaltak a Pénzügyminisztérium államtitkárával, Dušan Nikezićtyel. A találkozó azért volt fontos, mert most történt meg először, hogy a VMSZ képviselői még azelőtt tárgyalhattak a büdzséről, mielőtt a kormány elfogadta volna azt – fejtette ki Pásztor.

– Az államtitkár ismertetéséből az derült ki, hogy a tartományi költségvetés nagyjából az állami nyolc százaléka lesz. Tehát a bűvös hét százalékkal nem lesz gond, de hát az elmúlt években sem ezzel voltak problémák, hanem az összeg struktúrájával. Az alkotmányban meghatározottak szerint a tartományt az állami költségvetés hét százaléka illeti meg, ennek az összegnek a háromhetedét, illetve nagyjából 42 százalékát, pedig beruházásokra kellene fordítani. Az államtitkár azt állította, hogy ez a háromheted is meglesz – összegezte Pásztor.

A VMSZ képviselője elmondta, hogy a párt illetékesei már megkezdték ezeknek az állításoknak az ellenőrzését, a párt ezzel kapcsolatos állásfoglalására pedig a következő napokban számíthatunk.

A költségvetés támogatása a VMSZ részéről két elemtől függ: egyrészt attól, hogy teljesülnek-e a Vajdaságra vonatkozó alkotmányos rendelkezések, másrészt pedig a mezőgazdaságra vonatkozó szakaszoktól.

– Amikor a nyár elején a termelők tüntettek, az illetékesek megígérték nekik, hogy a 30 hektáról 100 hektárig terjedő földterületek után jövő év január végéig fogják megkapni az idei területalapú támogatást. A mezőgazdaságra vonatkozólag az a másik feltételünk, hogy a jövő évre vonatkozólag is tervezzék be a területalapú támogatást. A VMSZ tehát csak abban az esetben szavazza meg a költségvetést, ha a tartományra és a mezőgazdaságra vonatkozó feltételeink is teljesülnek. Azt szeretnénk, ha támogathatnánk a költségvetést, mivel érdekünk, hogy jövő márciusáig teljes kapacitással működhessen a kormány és a parlament, annak érdekében, hogy sikerüljön megtenni a tagjelöltség elnyeréséhez vezető intézkedéseket. Ugyanakkor azoktól az elvi álláspontoktól, amelyekhez 2006 óta folyamatosan ragaszkodunk, most sem tudunk eltérni – magyarázta Pásztor.

Kérdésünkre, hogy mennyire valósak az ellenzék aggályai a költségvetés fenntarthatóságával kapcsolatban, a VMSZ képviselője közölte, hogy előző év decemberében még nehéz lenne felmérni, hogy a következő évi büdzsé mennyire fog megvalósulni. Vajdasággal kapcsolatban is az a gond, hogy 2006 óta egy év kivételével a költségvetés mindig összhangban volt az alkotmánnyal, ám év közben Vajdaság kevesebbet kapott a betervezettnél, hangsúlyozta Pásztor. Hozzátette, hogy 2006-tól idáig Vajdaságot a köztársaság éppen emiatt mintegy 64 milliárd dinárral, szinte egy egész évi tartományi költségvetéssel rövidítette meg.

A következő év a választások miatt is specifikus, és legalább két alkalommal biztosan módosítani fogják a költségvetést: amikor feláll az új kormány, és majd valamikor ősszel – magyarázta Pásztor.

A VMSZ képviselője is megerősítette, hogy a tervek szerint következő hétfőn kezd el a parlament a költségvetésről vitázni, a szavazást pedig december 29-re vagy legkésőbb 30-ra tervezték be.

A hatalmi koalíció pártjainak eddigi nyilatkozataiból az derül ki, hogy mindannyian támogatni fogják a költségvetést, az ellenzéki pártok pedig kollektív ellene fognak szavazni – tette hozzá Pásztor.

Magyar Szó

Többi hír