Ugrás a tartalomra

Balint Pastor: Setili se interesa Vojvodine

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da podržava inicijativu Vlade Vojvodine da pred Ustavnim sudom pokrene postupak za ocenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o budžetskom finansiranju i zbog kojih je vojvođanski budžet zakinut, ali je istovremeno dodao i da u pogledu budžetskih sredstava koja pripadaju Vojvodini „situacija ni proteklih godina nije bila bolja, ali su potpredsednik i predsednik vojvođanske vlade Dragoslav Petrović i Bojan Pajtić tada dokazivali da je sve u najboljem redu“.

-Kada je SVM pre dve i po godine glasao protiv tadašnjeg protivustavnog državnog budžeta, Demokratska stranka je u subotičkoj i senćanskoj lokalnoj samoupravi kaznila stranku - rekao je Pastor za „Mađar so“, dodavši da su Pajtić i Petrović tada bili na istim funkcijama u pokrajini kao i sada, ali da tada „nisu stali uz SVM, odnosno nisu branili vojvođanski budžet“. – Od tada se svet uveliko promenio, DS je u republici ostao u opoziciji i sada su se već i oni setili interesa Vojvodine – prokomentarisao je Pastor, ali i naveo da se samo po sebi razume da SVM, bez obzira na sve, podržava pokrajinsku vladu u borbi za interese Vojvodine.

Komentarišući u kojoj meri najnovija zbivanja oko vojvođanskog budžeta mogu da projektuju kakav će biti odnos nove republičke vlasti prema pokrajini u narednom parlamentarnom ciklusu, šef poslaničke grupe SVM-a je rekao da je mnogo onih koji pokušavaju da sugerišu „da se Vojvodini smrklo“. –Vojvodini se zaista smrklo, ali ni do sada situacija nije bila bolja, u proteklih šest godina je republička vlast iz džepa ljudi u Vojvodimni oduzela 70 milijardi dinara – kazao je Pastor.

-Novina je ta, što je tokom pomenutih šest godina, sa izuzetkom jedne budžetske godine, uvek isplanirano onih 7 odsto, samo što docnije to nije prebačeno, a sada će se pojaviti ogromni problemi sa planiranjem novca namenjenog Vojvodini. Zasad je nemoguće kazati za koliko može biti manja suma namenjena Vojvodini. Trenutno je računato sedam odsto od 829 milijardi dinara. Mlađan Dinkić, inače, sve vreme tvrdi da će novac namenjen Vojvodini biti izračunavan iz poreskih prihoda. Poreski prihodi iznose 700 milijardi dinara. Prema Dinkiću bi iduće godine poreski prihodi mogli da budu određeni na 820 milijardi dinara. Već ni tu ne govori istinu, jer ako će poreski prihodi i iznositi 820 milijardi dinara, to je već u startu manje od 829 milijardi dinara. Ali, ponavljam: prema Zakonu o budžetskom sistemu, budžetdka sredstva namenjena Vojvodini izračunavaće se na osnovu rashoda koji se pokrivaju iz poreskih prihoda. I tu se krije zec , jer ti rashodi mogu da budu i veći i manji –prokomentarisao je Pastor.

Upitan da li to sve onda znači da ministar Dinkić ne govori istinu, Pastor je odvratio da je to besumnje tako. – Nije prvi put da laže i za pretpostaviti je ni poslednji – rekao je Pastor u intervjuu za „Mađar so“.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír