Ugrás a tartalomra

Azért választunk, hogy valós képet kapjunk a szerbiai politikai erőviszonyokról

Két év után újra parlamenti választási kampány elé néz Szerbia. A választásokat gyakorlatilag az összes jelentős szerbiai párt szükségesnek tartja, mivel az szerintük megmutatja a valós politikai erőviszonyokat.

Vajon kik lesznek Szerbia régi-új urai? A felmérések alapján a Szerb Haladó Párt tűnik az abszolút esélyesnek. Aleksandar Vučićot egy horvát hetilap máris Szerbia következő kormányfőjének nevezte meg. Nem világos még azonban, hogy kikkel fognak kormányt alakítani a haladók. Egyes források nem zárják ki, hogy az Ivica Dačić által vezetett szocialisták mégis kormánytényezők maradhatnak.

Az ellenzék megosztott, azonban mindegyik párt bizakodva tekint a választásokra. Kérdés, hogy össze tudnak-e fogni a pártok a haladók 40 százalékot meghaladó népszerűsége ellen.

„Ahhoz, hogy létrejöjjön egy kormányellenes demokratikus blokk, az ellenzéki pártok vezetőinek összefogására van szükség” – írja közleményében Boris Tadić, a Demokrata Párt tiszteletbeli elnöke. Az ellenzéki koalíció lehetőségéről még nem folytak tárgyalások – tette hozzá a volt szerb államfő.

Ami biztosan kész ténynek számít, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség önállóan indul a választásokon. „Olyan programot fogunk felmutatni, amelyik a vajdasági magyar emberek érdekeit fogja képviselni. Nem annyira a szimbolikus célok tekintetében, mint az életszerű célok tekintetében.

És biztos vagyok benne, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségen keresztül a vajdasági magyar közösségnek parlamenti képviselete fog lenni” – nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A rendkívüli parlamenti választásokat gyakorlatilag az összes szerbiai párt szükségesnek tartja. A pártelnökök mind úgy nyilatkoztak, hogy a szavazóurnák felnyitása után valós képet kaphatunk a szerbiai politikai erőviszonyokról.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán