Ugrás a tartalomra

Az Y-elágazás jelentősége ipari szempontból

Mivel a kisbajmoki ipari övezetben működő gyárak 90 százalékban kivitelre termelnek, az áruszállítás szempontjából is óriási jelentősége van az Y-elágazás forgalomba helyezésének, mondta Bogdan Laban.

Pásztor István szerint évente 50 ezer nehéz teherautó haladt át eddig a városon, ettől most Szabadka tehermentesül. Kern Imre, infrastruktúra-fejlesztési államtitkár azt mondta: az elmúlt évtizedekben a nyergesvontatók teljesen tönkretették a Halasi utat és a Zágrábi utcát, ez pedig most megváltozhat.

Szabadka polgármestere szerint az Y-elágazás átadása azért is rendkívül fontos, mert az ipari övezetet összeköti a 10-es közlekedési folyosóval, azaz a Horgos-Újvidék-Belgrád autópályával. Így az árut szállító kamionok, a várost kikerülve, gyorsabban eljuthatnak kelebiai vagy a horgosi határig is. Bogdan Laban kiemelte: a szabadkaiak három évtizedes álma vált valóra. Sokat jelent ez a szabadkaiaknak, mindannyian tudjuk, mennyit szenvedtünk a közlekedési dugók miatt. A nagy teherautók egymás után mentek mindkét irányban. Naponta mintegy 300 kamion. Veszélyes volt ez a közlekedés résztvevőire. Szennyezte a környezetet, hogy a közlekedési infrastruktúra tönkretételéről ne is beszéljünk.

Ez az útátadás nem csak szimbolikus értelemben fontos, hanem életszerű megvalósulása szempontjából is - jelentette ki Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke. Lehetőséget teremt arra, hogy Szabadka tőkevonzó ereje növekedjen, lehetőséget teremt arra, hogy az életkörülmények a városban sokkal jobbak legyenek, ugyanis egészen idáig éves szinten durván mintegy 50 ezer kamion haladt át a város központján, Kelebiától az autópályáig.
Az Y-elágazás jelentősen felgyorsítja a forgalmat a kelebiai határ és az autópálya között - mondta a fejlesztés kapcsán Kern Imre infrastruktúra-fejlesztési államtitkár. Még egy fontos dolog van itt az Y-elágazásnál, hogy egy kilométer hosszúságban kiszélesítettük az utat, és ezzel elérhetjük azt, hogy a teherautók egy külön sávban parkolnak, addig még várják a bejelentkezési lehetőséget a határátjáróra, és ezzel gyakorlatilag lehetővé teszik, hogy mindkét irányban zavarmentesen közlekedhessenek az autók.
Az államtitkár reményei szerint a közlekedési rendőrség is segítséget nyújt majd abban, hogy az Y-ágra terelődjön át mostantól a kamionforgalom.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto