Ugrás a tartalomra

Az üzenet és a meggyőződés változatlan

Pásztor István: A VMSZ számára a kampány ideje alatt is az emberek egészségének a megőrzése a prioritás

Többé-kevésbé ugyanazok a politikai szereplők jelentek meg az Aleksandar Vučić államfő részvételével a március közepén felfüggesztett választási folyamat témájában megtartott találkozón, mint akik a felfüggesztést megelőzően tárgyalóasztalhoz ültek, nyilatkozta lapunknak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a találkozót követően. Mint azt hozzátette, a felek akkor abban állapodtak meg, hogy amikor a SARS–CoV–2 vírus ellenes küzdelemben megteremtődnek az élet a normalitás mezejére való visszaterelésének az alapfeltételei, akkor újra találkoznak és megvitatják az elhalasztott választások megtartását.

 

Személy szerint azzal a meggyőződéssel érkeztem a beszélgetésre, hogy az elsősorban technikai jellegű lesz, ehhez képest ezeken a kérdéseken túlmenően sokan kihasználták az alkalmat, hogy politikai töltetű álláspontjaikat is felvázolják, illetve azokkal terheljék a jelenlevőket. Végül másfél órát tartott a beszélgetés és az alapvető megállapodás az, hogy június 21-én tartják meg a választásokat. Gyakorlatilag már a holnapi naptól el lehet kezdeni gyűjteni a támogatói aláírásokat. Ehhez kapcsolódóan az aláírásokat egyelőre össze nem gyűjtő politikai tömörülések szempontjából született egy olyan könnyítő megállapodás, hogy az aláírásokat nemcsak a közjegyzők hitelesíthetik, hanem a helyi önkormányzatok közigazgatási hivatalainak a hitelesítési felhatalmazással rendelkező munkatársai is. A többi gyakorlati kérdés tekintetében nem derültek ki részletek, ugyanis a kampány tartalma, illetve az esetleges kampányrendezvényeknek a formája nem volt téma tárgya. Ez egyébként is elsősorban a vírusellenes küzdelemhez és az azzal kapcsolatos szabályokhoz köthető kérdés. Elképzelhetőnek tartom, hogy az előttünk álló mintegy 40 napban ezek a szabályok is változnak majd és ahogyan azt a körülmények lehetővé teszik, úgy lehet bonyolítani a kampányaktivitásokat. A VMSZ mindenféleképpen tiszteletben tartja az ajánlásokat, hiszen a legfontosabb prioritás továbbra is az emberek egészségének a megőrzése – fogalmazott Pásztor István.

Válaszolva lapunk azzal kapcsolatos kérdésére, hogy vannak-e elképzelései a VMSZ-nek – és ha igen, milyen jellegűek – a választási kampány jellegével kapcsolatban, tekintettel arra, hogy Aleksandar Vučić államfő közölte, májusban szinte egészen biztosan nem lesznek tömeges gyülekezések, nagygyűlések, Pásztor István megjegyezte: a jelenleg jellemző és az elkövetkező heteket minden valószínűséggel meghatározó körülmények eltérnek azoktól, amelyekhez korábban hozzászokott úgy a politikum, mint a polgárok többsége, egyebek mellett a kommunikációs lehetőségek vonatkozásában. A VMSZ elnökének szavai szerint a korábbiakhoz képest megváltozott körülményektől függetlenül biztosan mindenki meg tudja fogalmazni majd politikai üzenetét és el tudja azt juttatni azokhoz, akiknek a támogatására számít.

Közösség, fejlődés, jövő – a választási folyamat felfüggesztését megelőzően tett bejelentések értelmében ezekre a fogalmakra épül a VMSZ idei választási kampánya. Pásztor István ehhez kapcsolódó kérdésünkre válaszolván közölte, hogy ilyen szempontból semmi sem változik.

Az elmúlt másfél hónap, a koronavírus ellenes együttes küzdelem tapasztalata megerősítette a korábbi meggyőződéseket, azokat, amelyek mentén kialakítottuk kampányunk központi üzenetét. Ennek a bizonyítását lesz hivatott szolgálni az előttünk álló kampány – fejtette ki Pásztor István.

 

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E. (Fotó: Ótos András)
Többi hír