Ugrás a tartalomra
2023.06.05 - 08:08

Az önbecsülés napja

Királyhalmán megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról
Az önbecsülés napja

Vasárnap Királyhalmán a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplomban, illetve a templomkertben ünnepelték meg a magyar összetartozás napját. Mint ismeretes, 2012-ben itt az összetartozás szimbólumaként egy almafát ültettek, és immár tizenharmadik éve ezen a helyszínen rendezik meg a Trianoni békediktátum évfordulójára rendezett vajdasági központi megemlékezést.

A megemlékezés alkalmi szentmisével kezdődött, amit Koncz István helybeli plébános celebrált. Ezt követően Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

– 103 évvel a Trianoni Békediktátum után elmondhatjuk, hogy dédszüleink elvégezték feladatukat, megmaradtunk magyarnak, még ha ez nem is volt mindig könnyű. Ezt a kötelezettséget adták tovább az elődeink, és most rajtunk a sor, hogy ezt megőrizzük és továbbadjuk a jövő nemzedékének, gyermekeinknek. Feladatunk van, megőrizni és továbbadni – mondta Katona Róbert.

A rendezvényen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet.

– Az elmúlt több mint száz évben úgy maradtunk meg, hogy összekapaszkodtunk. A 2010-ben elfogadott, a nemzeti összetartozásról szóló törvény visszaadta az önbecsülésünket. Azt mutatta meg, hogy nem vagyunk egyedül, hogy az anyaország segít bennünket abban, hogy a szülőföldünkön jól, a velünk együtt élőkkel együttműködve, az akadályokat leküzdve, méltón, nemzeti hovatartozásunkat büszkén vállalva éljünk. Az önbecsülés azt jelenti, hogy tisztában vagyunk emberi értékeinkkel, és az itt élő magyarok sorsát velük, az ő bizalmuknak köszönve, demokratikusan megválasztott képviselőik által, az önbecsülés mentén kívánjuk alakítani. Mi felelősséggel és elszámolással a vajdasági magyaroknak tartozunk, akikkel sorsközösségben élünk. Ez a felelősség nem jogosít fel bennünket arra, hogy akár politikai, vagy szakmai önállóságunk, akár a nemzeti önrendelkezésünk a többségi nemzet természetes fölénye, vagy az anyaországi jóakarat vagy elnyomó tolerancia áldozatává váljon – fogalmazott Pásztor István, hozzátéve, hogy június negyedike 2011 óta a vajdasági magyarság jeles napja, így intézményes döntés is van arról, hogy a közösségünk szempontjából mekkora jelentősége van ennek a napnak.

A megemlékezés alkalmi műsorral zárult, amelyben felléptek a királyhalmi általános iskola tanulói, valamint a helybeli művelődési egyesület kórusa.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.EM
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün