Ugrás a tartalomra

Az első Palicsi Olimpiai Játékokra és Vermes Lajosra emlékeztek Palicson

Az első Palicsi Olimpiai Játékokra és Vermes Lajosra emlékeztek Palicson

 140 évvel ezelőtt, 1880-ban tartották meg az első Palicsi Olimpiai Játékokat, melynek megálmodója Vermes Lajos, szabadkai születésű magyar sportoló volt.

Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést a palicsi Bagolyvárnál, ahol Vermes Lajos szobrának megkoszorúzására is sor került. A 140 éve, ezen a napon megrendezett első Palicsi Olimpiai Játékokon mindössze három versenyszám szerepelt: a távolugrás, a birkózás és a súlylökés.

Az eseményen Binder Aranka, olimpiai bronzérmes sportlövő is jelen volt, aki az 1992-es barcelonai olimpián szerzett érmet. "Az az olimpiai ötlet, amit az akkori fiatalság lelkébe vitt át, a mai napig is nagyon fontos, hogy valaki átadja a mai gyerekeknek, a holnap sportolóinak, úgyhogy ez egy nagyon szép megemlékezés."

A megemlékezésen többek között jelen volt Nataša Aleksić, a Szabadkai Városi Tanács sport és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, valamint dr. Pásztor Bálint. A Szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke elmondta, Vermes Lajos a legkitűnőbb példája annak, hogy Szabadkának, Palicsnak valamikor milyen jövőbelátó, korszakalkotó személyiségei voltak. A palicsi sportjátékok kapcsán pedig számos turisztikai látványosság megmaradt az utókornak.

"A palicsi olimpiai játékok emlékeként a mai napig megmaradtak bizonyos épületek, mint amilyen a Bagolyvár, a mai Halászcsárda épülete, vagy a mai Vila Lujza. Ezeket az épületeket karban kell tartani, fel kell újítani. A városvezetés sokkal nagyobb figyelmet fog szentelni ezeknek az épületeknek a karbantartására, mint ahogyan az a korábbi évtizedekben volt, és van mit tanulnunk Vermes Lajostól, van mit tanulnunk olyan tekintetben, hogy Szabadkát és Palicsot hogy lehet az egész régió érdeklődésének a központjába helyezni. Megpróbálunk majd méltó utódai lenni Vermes Lajosnak."

A megemlékezésen a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Paskó Csaba, a tanács Végrehajtó Bizottságának tagja helyezte el az emlékezés koszorúját.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír