Ugrás a tartalomra

Az együttműködés lehetősége és a gazdasági fejlődés határozta meg eddig a vajdasági–boszniai szerb kapcsolatokat

Tíz év értékelése
Az együttműködés lehetősége és a gazdasági fejlődés határozta meg eddig a vajdasági–boszniai szerb kapcsolatokat

Kétnapos hivatalos vajdasági látogatásának második napján – Szabadkát követően – kedden Újvidéken tartózkodott a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének küldöttsége. A delegáció tagjai találkoztak a kapcsolatok elmélyítésével foglalkozó baráti parlamenti csoport tagjaival, részt vettek a tartományi képviselőház tematikus ülésén is, melynek apropója a két ház közötti együttműködés egy évtizede volt. A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje egyébként az idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját is.

Tíz évvel ezelőtt Egeresi Sándor néhai parlamenti elnöknek megvolt a kellő bátorsága, tettrekészsége ahhoz, hogy felvegye a kapcsolatot a boszniai szerb entitás parlamentjével, abból az egyszerű meggyőződésből kiindulva, hogy az együttműködés csakis jót hozhat – jelentette ki a látogatás kapcsán szervezett sajtótájékoztatón Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke. A szabadkai látogatásnak az volt a célja, hogy bemutassa a vendégeknek annak a sikeres együttműködésnek a politikai légkörét, amely Szabadkát meghatározza, s hogy megismerjék legalább egy részletét a vajdasági együttélésnek, a nemzetek közötti összhangnak – jegyezte meg. Bosznia-Hercegovinában ugyancsak a nemzetek közötti viszony a politikai gondolkodás egy meghatározó alkotóeleme, a jó példa felvázolása így mindenképpen segíthet – értékelte Pásztor, s hozzátette, reméli, hogy erre megvan a felekben a kellő jó szándék, visszafogottság, a jövő iránti elkötelezettség is. Olyan időket élünk, amikor meghatározó egy adott közösség számára az anyaország viszonyulása, ezt mi, magyarok, különösen jól tudjuk, húzta alá, s megjegyezte, Szerbia a kapcsolatrendszer kiépítésének még az elején jár, de keresni kell az olyan lehetőségeket, amelyek mindenkinek az érdekeit képviselik.
Egy ember életében jelentős periódusnak számít három évtized, egy képviselőháznak, egy társadalomnak az életében csak rövid szakasznak, mégis, a boszniai szerb parlament harminc éve jelentősnek mondható, hiszen folyamatosan történelmi események, döntések sorozata határozta meg – fogalmazott Nedeljko Čubrilović, az entitás képviselőházának elnöke. Elégedettséggel nyugtázta, hogy az elmúlt tíz évben egy valóban baráti, őszinte, tartalmas együttműködés jött létre a vajdasági és a boszniai szerb szkupstina között, a mostani látogatás kapcsán pedig úgy fogalmazott, számos kérdésben fognak a jövőben konkrét együttműködést megvalósítani. Előző napi szabadkai látogatása kapcsán közölte, megtapasztalta, milyen a sikeres együttműködése több nemzetiségnek egy városban, több szempontot, véleményt, hangot is hallott egy-egy politikai kérdés kapcsán, ezek azonban csak gazdagítják a társadalmi életet. Nagy eredménynek számít, hogy négy nyelven is folyik ott az oktatás – mutatott rá. A nemzeti közösségek képviselőinek köszönhető ez az eredmény, ilyen az, amikor a kisebbségi vezetők is felismerik, melyek a lényeges állami ügyek.
Az ülésen tett felszólalásában Igor Mirović tartományi kormányfő a kormányok közötti kooperáció fejlődésére hívta fel a figyelmet az elmúlt évtizedben. Az infrastrukturális kérdések rendezéséé volt a főszerep, amiből Vajdaság is kivette a részét. A Fuška gora-i út, a Kuzmin és Rača közötti út is az összeköttetést szolgálja. A gazdasági együttműködés a legfontosabb, tovább kell dolgozni elmélyítésén – húzta alá Mirović. Jelentősnek minősítette a felsőoktatásban megvalósított kooperációt is.

A vajdasági magyarok és a bosznia-hercegovinai szerbek esetében közös pont, hogy nem anyaországukban élnek, a nemzettesthez való tartozás azonban nem ismerhet határokat – mutatott rá Bagi Bojan, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője. Mint mondta, otthont teremteni ott kell, ahol az ember földrajzilag elhelyezkedik, de tekintetét az anyaország felé kell fordítania, kötelessége, hogy erősítse kapcsolatait ezzel az állammal és segítse otthona és anyaországa fejlődését is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír