Ugrás a tartalomra
2023.09.12 - 08:38

Átadták Zenta legrangosabb elismeréseit

Mellik Zoltán, Miklós Miklós és Recskó Béla az idei díjazottak
Mellik Zoltán, Miklós Miklós és Recskó Béla az idei díjazottak

Hétfő délelőtt Zentán a városháza dísztermében megtartották a Községi Képviselő-testület városnapi díszülését, amelyen átadták a város legrangosabb kitüntetéseit.

Juventus Pro Urbe Díjban részesült Miklós Miklós, akinek zeneművészi tehetsége és tevékenysége valódi példakép a kezdő és haladó zenészek számára, ezért is érdemelte ki a kitüntetést. Pro Urbe Díjban részesítették Mellik Zoltán asztalitenisz edzőt, aki évtizedeken át öregbítette a város és a zentai sportélet hírnevét azzal, hogy versenyzői számos díjjal tértek haza a tartományi és köztársasági versenyekről, valamint Európa- és világbajnokságokról. A város harmadik rangos elismerését, a Pro Urbe Életmű Díjat Recskó Béla festő és kopjafafaragó kapta, aki 1970-óta van jelen van Zenta képzőművészeti életében és alkotói tevékenységét számos egyéni és csoportos kiállítás igazolja.

A díjak átadását megelőzően a Musica Tisiana előadásában felhangzott a szerb és a magyar himnusz. Ezt követően a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ Đeram népdalkórusa egy népdalt adott elő, majd Komáromi Lepár Krisztina, népdalénekes zentai népdalokkal köszöntötte az ünneplőket.
A díszülésen Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere mondott ünnepi beszédet, amelyben visszaemlékezett a zentai csatára.

– Örömteli számomra, hogy köszönthetem önöket a dicsőséges Zentai Csata 326. évfordulója jegyében szervezett városnapi ülésen. Büszkeség zentainak lenni. Az írott történelmünk több mint 800 éves, hiszen 1216-óta jelen van a szűkebb és tágabb környezetünk történelmi formálásában. Ma impozáns emlékpark őrzi a csata színhelyét, ahol méltón lehet megemlékezni a sorsunkat alakító eseményekről. Az Oszmán birodalom nem kímélte sem a lakosságot, sem a gazdasági javakat. Rombolt, pusztított és nem volt aki megállítsa. A Zentai Csata 1697. szeptember 11-én zajlott le és a törökellenes felszabadító háború egyik legjelentősebb ütközete volt. Az elmúlt időszakban a zentaiak próbáltak emléket állítani a nagyszerű hadvezérnek a csata helyszínén, de támogatás és közös összefogás híján nem sikerült. Hosszú történések vezettek ahhoz, hogy ma ilyen nagyszerű eseményre emlékezhetünk. A zentai csata győzelmének méltó emléket kell állítani szívünkben, lelkünkben és részese kell, hogy legyen mindennapjainknak. Reményt adva, hogy ha közösen megteremtjük a lehetőségeket, akkor a problémákkal szemben hatékonyan tudunk fellépni és megoldásokat keresni – fogalmazott Czegledi Rudolf, majd kitért a városban zajló infrastrukturális beruházásokra és büszkén ismertette az elért eredményeket.
Az ünnepség után Mellik Zoltán kérdésünkre elmondta, hogy óriási megtiszteltetés számára, hogy átvehette a díjat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kitüntetés elismerés a zentai asztalitenisz klubnak, valamint a zentai sportnak is.
– Ezúton szeretnék köszöntet mondani az edzőtársaknak, a szülőknek, a mindenkori elnökségnek és a támogatóknak, valamint a szurkolóknak, akik végig kitartottak mellettünk és nem utolsósorban a zentai önkormányzatnak is, amely támogatott bennünket. A nyugdíjas évek alatt is része lesz az életemnek a sport, persze egy kicsit visszafogottabb tempóban, de szeretnék még segíteni a klubnak, hogy elérje a régi színvonalat – mondta az edző.
Miklós Miklós elmondta, hogy a díj még nagyobb erőt és motivációt ad ahhoz, hogy folytassa a megkezdett munkát.
– Szeretném fejleszteni magam és még magasabb szintre emelni a tudásom. Meglátjuk, mit hoz a jövő, de nagyon örülök a díjnak – fogalmazott Miklós Miklós.
Recskó Béla úgy fogalmazott, hogy meglepetésként érte a díj híre és nagyon meghatotta.
– Nem is gondoltam, hogy kaphatok egy ilyen elismerést, hiszen tőlem sokkal nagyobb művészek is vannak. Átfutott az agyamon az elmúlt esztendők során, hogy hátha majd én is részesülök egyszer egy szép elismerésben, és lám-lám, csak lett belőle valami – fogalmazott Recskó Béla.
A díszülés előtt a Tisza-parti emlékhelyet a vendégek és a város képviselői is megkoszorúzták és az emlékharangot is megkongatták.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, HAT (fotó: Gergely Árpád)
Többi hír
2023.10.02 - 08:46
Izgalmas előfutamokat hozott már a szombati nap a szilvásváradi lovas stadionban.
Zbornay Viktória Licino London nyergében kitűnően szerepelt a döntőben, mégis Kecskemét lovasa aratta le a babért
2023.10.01 - 15:49
 Ha valaki a Ludasi Betyárnapokat említi, akkor a jó hangulat, a finom ételek és programok sokasága jut először eszün