Ugrás a tartalomra

Átadták a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermét

Átadták a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermét

 A város kulturális életében kiemelten fontos épületrész kiépítése, felújítása a Magyar Kormány és a Magyar Nemzeti Tanács együttműködésével valósult meg. A beruházás összértéke több mint 600 ezer euró volt.

A Szabadkai Városi Könyvtár épülete a város egyik kiemelkedő szimbóluma. A most átadott új épületszárny egy multifunkcionális és multimédiás olvasóterem, amely minden igénynek megfelel, ami egy modern könyvtártól elvárható. Az intézményben hamarosan megkezdődik egy olyan digitalizációs munka, amely során a könyvtári anyagokat digitális formában is megtekinthetik majd az olvasók.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Ezzel a felújítással, egy új részleg kiépítésével egyszerre ennek az épületnek a múzeumi jellege erősödik meg, ugyanakkor pedig egy tudástárat hoz létre. Ezt a most átadott épületrészt nem nevezhetjük olvasóteremnek, hanem éppen az, ami a 21. század legnagyobb elvárása, hogy a könyvtár a tudásnak a kisugárzását, a tudás szerzésnek a lehetőségét biztosítsa bármilyen módon. Legyen az könyv, kézzel fogható olvasmány, online rendszeren vagy elektronikus, digitalizált könyvek formájában.”

Dr. Pásztor Bálint az átadón reményét fejezte ki, hogy az új olvasóterem a tudás és a kutatás központja lesz: „Természetesen meg kell őrizni az épületnek a jellegét. Az új épületen belül ennek az új olvasóteremnek a kialakításával a szabadkaiak, a környékbeliek és a kutatók olyan feltételekhez jutottak, amilyen a Szabadkánál nagyobb városokban várja a könyvtárakban és egyéb kulturális, oktatási intézményekben a kutatókat.”
Öt éve fogalmazódott meg az igény, hogy az eredeti épület értékének megőrzése mellett új, a 21. század kihívásainak megfelelő bővítésen essen át.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Örülök annak, hogy ez a beruházás befejeződött. Van a Szabadkai Könyvtárnak is, egyáltalán Szabadkának egy olyan kisugárzása, amelyik messze meghaladja a város határait. Ennek a kisugárzásnak köszönhetően azt gondolom, hogy mindazok a folyamatok, amik az identitás megőrzése szempontjából fontosak, talán erősödni fognak. Van a könyvtár épületével is egy átfogó elképzelésünk. Az elkövetkező évek talán lehetőséget teremtenek arra, hogy ezek az elképzelések is meg tudjanak valósulni.”

Az átadón Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere köszönetet mondott a Magyar Kormány anyagi hozzájárulásáért, amellyel Szabadka kulturális értékeinek megőrzését támogatja: „A Magyar Kormány adománya Magyarország és Szerbia jó kapcsolatának köszönhető, hiszen a két országnak sosem volt ilyen jó viszonya egymással. Gratulálok a Városi Könyvtár munkatársainak és minden szabadkai polgárnak, és szeretném, ha továbbra is fejlesztenék, őriznék, tanulmányoznák és bemutatnák kulturális értékeinket.”
Városi Könyvtár idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. Ez alkalomból az intézmény egy könyvet is megjelentetett, ami a könyvtár történetét mutatja be.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír