Ugrás a tartalomra

Átadták a Magyar Összefogás listát

 

Pál Károly: Nemzeti értelemben ez a lista képviseli legjobban a vajdasági magyarságot

Pál Károly , a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke, Kovács Elvira , a párt köztársasági parlamenti képviselője és Juhász Bálint , a VMSZ alelnöke tegnap Belgrádban a Központi Választási Bizottságnak átadta a Magyar Összefogás listát. Pál Károly lapunknak elmondta, hogy a nemzeti tanácsi választásokon induló 35 fős listához mellékelték a közel 2 ezer támogatói aláírást. A választási bizottság még tegnap elkészítette a listát megerősítő végzést, amelynek alapján a lista az egyes sorszámmal indulhat a választásokon. A Magyar Szó kérdéseire a továbbiakban is Pál Károly válaszolt.

Hogyan folytatódik az eljárás?

– Most, hogy átvettük a végzést, megkezdődhet a felkészülés a kampányra. Ez azt jelenti, hogy a kampánycsendig járni fogjuk Vajdaságot, valamint elkészítjük a programot, amellyel a Magyar Összefogás lista a nemzeti tanácsi választásokon indulni fog. Terveink szerint számos helyszínen számos polgárral fogunk találkozni a közeljövőben. A választói névjegyzékre való feliratkozási akciót szintén folytatjuk, hiszen nagyon sok helyre még nem jutottunk el.

A listán több olyan személy neve is szerepel, aki a vajdasági magyar közösség számára jórészt még ismeretlen. Róluk mikor tudhatunk meg többet? Mikor ismertetik, illetve ismertetik-e egyáltalán, hogy ezek a személyek eddig mit tettek a közösségért?

– Elsősorban azt szeretném elmondani, hogy a VMSZ úgy döntött: nem indul saját listával a nemzeti tanácsi választásokon, hanem közös listát állít a vajdasági magyar közélet jeles képviselőivel. Az is ismeretes, hogy a listán a VMSZ-t 17, tehát a 35 személynek kevesebb mint a fele képviseli. A mostantól nyilvános sorrendből pedig szintén az válik egyértelművé, hogy a VMSZ ismét háttérbe húzódott. Ha megvizsgáljuk a sorrendet, akkor jól látható, hogy a VMSZ a választások után a bejutottakat illetően is kisebb létszámmal képviselteti majd magát, mint az értelmiségiek. A közéletet képviselő jelölteket a történelmi egyházak, a civil szféra, az értelmiség képviselői önállóan ajánlották, ezt a VMSZ nem befolyásolta. Saját jelöltjeink esetében pedig arra törekedtünk, hogy minél több fiatal aktivistát jelöljünk, akik kitűnő szakemberként méltán képviselik a pártot. Véleményem szerint a Magyar Szónak adott a lehetőség, hogy elbeszélgessen a listán szereplő személyek bármelyikével és kiderítse, hogy ki mivel foglalkozott eddig.

Mennyire nehezíti meg a kampányolást az a tény, hogy a szerb állam nem támogatja anyagilag a nemzeti tanácsi választásokon induló listákat?

– A VMSZ egyértelműen eldöntötte, hogy minden kapacitásával és infrastruktúrájával a Magyar Összefogás lista mögé áll. Ez azt jelenti, hogy reményeink szerint egy szerény kampánnyal ismertetni tudjuk a választókkal céljainkat. Nem félünk attól, hogy a kampány pénzelésével kapcsolatban bármilyen problémák merülnének fel.

Ön szerint miért jó ez a lista?

– A vajdasági magyar közélet intézményeinek döntő többsége, valamint három történelmi egyházunk is e mögé a lista mögé állt. Ez azt jelenti, hogy nemzeti értelemben ez a lista képviseli legjobban a vajdasági magyarságot. Véleményünk szerint ez a lista képes arra, hogy a vajdasági magyar emberek érdekében magyar emberek által megfogalmazott gondolatokat és célokat valósítson meg a nemzeti tanácsokról szóló törvény végrehajtásával. Az is sokat mond, hogy a közel 2 ezer támogatói aláírást egy nap alatt sikerült összegyűjteni, valamint az is, hogy a listát ifj. dr. Korhecz Tamás vezeti. Valamint az is sokat elárul, hogy nekünk sikerült elsőként átadni a nemzeti tanácsi választásokon induló listát. Bízunk abban, hogy a Magyar Összefogás lista sikeres lesz és esélyt kap annak bizonyítására, hogy nincs jobb annál, amikor a magyar emberért magyarul magyar emberek tesznek; nem belgrádi nem magyaroknak, vagy vajdasági, magyarul rosszul beszélő magyaroknak kell megmondaniuk a vajdasági magyar embernek, hogy mit kell tennie.

A Magyar Összefogás lista a jelöltek sorrendjével

1. ifj. dr. Korhecz Tamás – VMSZ (Szabadka), 2. dr. Német László SVD – Egyházak (Nagybecskerek), 3. Náray Éva – Értelmiség (Topolya), 4. dr. Várady Tibor – VMSZ (Újvidék), 5. dr. Csete Szemesi István – Egyházak (Bácsfeketehegy), 6. Joó Horti Lívia – VMSZ (Szabadka), 7. th. mgr. Dolinszky Árpád – Egyházak (Szabadka), 8. Hajnal Jenő – Művelődés (Zenta), 9. Sárosi Gabriella – VMSZ (Zenta), 10. dr. Sarnyai Zoltán – VMSZ (Magyarkanizsa), 11. mgr. Horváth Endre – Egyházak (Csonoplya), 12. Dudás Diana – VMSZ (Topolya), 13. Sebestyén Imre – Tájékoztatás (Újvidék), 14. Mérges Sándor – VMSZ (Torontálvásárhely), 15. Linka B. Gabriella – Művelődés (Kishegyes), 16. dr. Ricz György – VMSZ (Óbecse), 17. dr. Zsoldos Ferenc – Civil szervezetek szövetségei; Kisebbségi nyelvhasználat és jogvédelem (Zenta), 18. Bojtos Irén – VMSZ (Bácsfeketehegy), 19. Kovács Frigyes – Értelmiség (Szabadka), 20. Mészáros László – VMSZ (Doroszló), 21. dr. Ózer Ágnes – Értelmiség (Újvidék), 22. Valka Károly – VMSZ (Kúla), 23. Kiss Tóth Erika – Művelődés (Csóka), 24. Jerasz Anikó – VMSZ (Törökkanizsa), 25. Saláta Zoltán – Ifjúsági szervezetek (Szabadka), 26. Csernik Árpád – VMSZ (Szabadka), 27. dr. Káich Katalin – Értelmiség (Szabadka), 28. Siflis Zoltán – VMSZ (Szabadka), 29. ifj. Lengyel László – Értelmiség (Óbecse), 30. Erdély Lenke – VMSZ (Újvidék), 31.Várady József – Oktatás (Nagybecskerek), 32. dr. Hódi Sándor – VMSZ (Ada), 33. Varjú Potrebić Tatjana – Oktatás (Magyarkanizsa), 34. Báló Tibor – VMSZ (Törökbecse), 35. Urbán András – Értelmiség (Szabadka).

Pesevszki Evelyn

Többi hír