Ugrás a tartalomra

Állhatatosság, ragaszkodás

Sokat tanulhatunk önöktől, nagyra értékeljük kitartásukat és politikai bölcsességüket – mondta Bácskossuthfalván dr. Réthelyi Miklós

A bácskossuthfalvi központi megemlékezés hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődött a református templomban. A református, katolikus és evangélikus egyházak képviselői által bemutatott rövid istentiszteletet követően a tömeg átvonult a parkban lévő Kossuth-szoborhoz, ahol Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A tanácselnök beszéde után az Ady Endre Művelődési Központ citerazenekara és dalárdája adott elő Kossuth-dalokat, majd Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét. A bácskossuthfalvi megemlékezés ünnepi vendége ezúttal dr. Réthelyi Miklós, Magyarország nemzeti erőforrási minisztere volt. Dr. Réthelyi szerint nem véletlen, hogy a Bácskában lévő két Kossuth-szobor egyike épp Bácskossuthfalván van.

– A történelem viharaiban többször ledöntötték, rejtegetni kellett, de mégis áll. Ez az állhatatosság jellemzi az itt lakókat. Őseik bátran kezdtek itt új életet, építettek új otthont a bácskai rónaságon, és ragaszkodtak őseik hitéhez, nyelvéhez. De ragaszkodtak Kossuth Lajoshoz is, akinek a nevét többször is kitörölték a település hivatalos nevéből, de a helyi polgárok szent makacsságának köszönhetően mindig visszakerült – mondta a miniszter, majd hozzáfűzte: – Sokat tanulhatunk önöktől, nagyra értékeljük kitartásukat és politikai bölcsességüket, s végre közös célokat is kitűzhetünk.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megköszönte dr. Réthelyinek, hogy együtt ünnepli március 15-ét a vajdasági magyarsággal, s a magyar kormány irányába is a háláját tolmácsolta.

– Szeretnék köszönetet mondani a magyar kormánynak azért az önzetlen támogatásért, amiben az elmúlt másfél évben részesített bennünket. Ez a támogatás nemcsak erkölcsi jellegű volt, nemcsak jogszabályból fakadó volt, hanem jelentős anyagi támogatás is – mondta az elnök, majd kihangsúlyozta, hogy Vajdaságban több, mint 40 helyen ünneplik március 15-ét. Bácskossuthfalva ezek között különlegesnek számít, mert évtizedeken át padláson őrizték a Kossuth-szobrot, s nemcsak azt, hanem a nemzeti fölemelkedés reményét is. Az elnök arról is szólt, hogy a VMSZ nem választhatott volna jobb időpontot kampányának kezdéséhez, hiszen ambícióik összecsengenek a 164 évvel ezelőtti ambíciókkal.

– Arra készülünk, hogy megerősödjünk, hogy megkerülhetetlenek legyünk, hogy partnerek tudjunk lenni és előre tudjuk vinni a saját ügyeinket. Meggyőződésünk, hogy erre fölkészültünk – hangoztatta Pásztor.

A szónoklatokat követően fellépett a csókai Rákóczi kórus és a bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar, majd sor került a Kossuth-szobor megkoszorúzására. A magyar kormány nevében Nikowitz Oszkár, dr. Réthelyi Miklós és Korsós Tamás szabadkai főkonzul helyezték el az emlékezés virágjait, a tartomány nevében Egeresi Sándor, a tartományi képviselőház elnöke, a Magyar Nemzeti Tanács nevében dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke, a VMSZ nevében Pásztor István, Pásztor Bálint, Varga László és Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében pedig Dudás Károly, a szövetség elnöke.

Magyar Szó

Többi hír