Ugrás a tartalomra

15 év után ismét lesz nemzetek közötti viszonyügyi tanács Szabadkán

15 év után ismét lesz nemzetek közötti viszonyügyi tanács Szabadkán

 A tanács tagjairól a Városi Képviselő-testület csütörtöki ülésén döntenek. A képviselők emellett a város egyes részeinek szabályozási tervéről és több közvállalat igazgatójáról is szavaznak majd.

Habár törvényileg kötelező a nemzetileg többszínű önkormányzatokban, a nemzetek közötti viszonyügyi tanács közel 15 éve nem létezik Szabadkán. A hosszú kihagyás után azonban ismét megalakul majd. Ennek jogi kereteit még februárban meghatározták a képviselők, a következő ülésen pedig a tanács tagjairól döntenek majd – emelte ki dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke.

„Tíz tagú lesz ez a testület. Kettő tagja a szerb nemzetnek lesz, nyolc pedig a nemzeti kisebbségeknek. Ami a nemzeti kisebbségek helyét illeti, négy hely illeti meg a magyar nemzeti közösséget, illetve egy-egy hely a horvát, a bunyevác, a roma és a montenegrói nemzeti közösséget.”

Napirenden szerepel majd a nagybani piac és a tűzoltóállomás áthelyezése is. Előbbi a Sziváci Úton, utóbbi pedig a Radić Fivérek utca végén kap helyet. Emellett szigorítanak majd az építkezési feltételeken is.

„A lakásépítés feltételeit fogjuk megszigorítani, annak érdekében, hogy a magasságokra vonatkozó szabályok tiszteletben tartásával és más szabályok tiszteletben tartásával a városnak a jellegét, lelkületét meglehessen őrizni.”

A Városi Képviselő-testület csütörtöki ülésén több közvállalat igazgatójáról is döntenek majd.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír