Ugrás a tartalomra
2022.03.17 - 16:31

10 tonnányi adomány és 2,5 millió dinár gyűlt össze Vajdaságban

10 tonnányi adomány és 2,5 millió dinár gyűlt össze Vajdaságban

 Az ukrajnai menekültek megsegítésére szánt adományokat Szegedre szállítják és átadják a magyar Katolikus Karitásznak, a segélyszervezet pedig eljuttatja azt a leginkább rászorulóknak.

A gyűjtést a Vajdasági Magyar Szövetség és a szabadkai Caritas közösen szervezte 65 vajdasági településen.

A Caritas szabadkai központi épületében elszállításra készen állnak a Vajdaság-szerte összegyűjtött tárgybeli adományok. Pelenkák, tartós élelmiszerek, vitaminok és tisztálkodási szerek. A vajdasági emberek vallási és nemzeti hovatartozástól függetlenül segítettek - fogalmazott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. „Higiéniai csomagból 201 darab van, ami 2,14 tonna súlyú, tehát 2140 kilogramm. Élelmiszercsomagból 439 volt, ezeknek az össz súlya 7,6 tonna. Pelenkákból 34 zsák, vitaminokból pedig 98 csomag, az ha jól tudom, egy öt-hat palettányi, ami összegyűlt. Illetve pénzadományból 2 millió 580 ezer 685 dinár gyűlt össze a Caritasnak a számlájára.”

Az adományokat a Szabadkai Magyar Főkonzulátus közvetítésével a Masterplast teherautói szállítják el Szegedre, onnan a magyar Katolikus Karitász juttatja el a rászorulóknak. A Szabadkai Egyházmegyében több mint két évtizede végzi áldásos tevékenységét a Caritas - mondta Paskó Csaba, a szervezet szabadkai elnöke. „Ezen a területen megtapasztaltuk és tudjuk, hogy milyen az, amikor háború van. Azt hiszem, hogy ez is rásegített abba, tehát belesegített abba, hogy az emberek empátiája és együttérzése még mélyebb és kifejezőbb legyen.”

Természeti katasztrófák, vagy háború idején a katolikusok és keresztények számára fontos az összefogás, és a másikra való odafigyelés - emelte ki Paskó atya.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír