Ugrás a tartalomra

A zentai béketüntetésre emlékeztek

Huszonkilenc éve történt
A zentai béketüntetésre emlékeztek

Nem egész három évtizeddel ezelőtt példátlan összetartást tanúsított Zenta lakossága, amikor a tömegesebb mozgósítások során a helyi tartalékosokat Tornyosra vitték a célból, hogy a horvátországi harcterekre vezényeljék őket. A hír hallatán a mozgósítottak hozzátartozói november 4-én este megjelentek a tornyosi birtokon, ahol a községi politikusok és a Jugoszláv Néphadsereg néhány tisztje beszélt velük. A hivatalos szervek durva fellépése és fenyegetőzése nagy elkeseredést váltott ki a tartalékosok körében, aminek az lett a következménye, hogy másnap, november 5-én reggel a tornyosi táborból a katonák és hozzátartozóik a szakadó esőben gyalogosan indultak el Zenta felé, és a város központjában béketüntetés kezdődött, amelynek hatására tartományszerte hasonló békés megmozdulások törtek ki. A zentai béketüntetés emlékét a városháza oszlopcsarnokában emléktábla őrzi, amelyet minden évben megkoszorúznak. Ezúttal, tekintettel a járványügyi helyzetre, a megemlékezést szerényebb körülmények között tartották meg, és Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint Juhász Attila, a községi tanács művelődésért és oktatásért felelős tagja helyezte el az emlékezés virágait, és emlékezett meg a jelentős eseményről.
– Az a kiállás, amit akkor Zenta tanúsított, nem szabad, hogy elfelejtődjön – hangsúlyozta napilapunknak Juhász Attila, aki maga is a mozgósítottak között volt huszonkilenc évvel ezelőtt, s hozzáfűzte, hogy azokról sem szabad megfeledkezni, akik kiálltak a népért, és a későbbiekben ezért meghurcolták őket.
– A válságtörzs három tartalékos altiszt tagja, Szabó János, Bodó József és Papp József kálváriája majdnem két évig tartott, miközben a börtön után megjárták a frontot és a katonai bíróságot is. Ugyanígy Miladin Lalićot sem szabad kihagynunk, a képviselő-testület akkori elnökét, aki határozottan kiállt a zentaiak követelései mellett – mondta.
Juhász Attila arra is emlékeztetett, hogy az 1991-es zentai események forradalmiságukban sok későbbi történésre rámutatnak, illetve arra is, hogy Zenta többek között ezért is játszik fontos szerepet ebben a régióban.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Hhzs.
Többi hír