Ugrás a tartalomra

Vízszűrő filtereket cserélnek a szabadkai egyes vízgyárban

Vízszűrő filtereket cserélnek a szabadkai egyes vízgyárban

Ezek a töltetek az arzént, a vasat és az ammóniát szűrik ki a vízből.

A beruházás összértéke nettó 113 millió dinár, amelynek jelentős részét önkormányzati forrásból, a fennmaradó összeget pedig saját költségvetéséből finanszírozza a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat.

A szabadkaiak ivóvízellátását mintegy 60 fúrt kútból látja el a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat két vízgyáron keresztül. Az egyes számú vízgyárban legutóbb 2005-ben cserélték ki a vízszűrő filtereket, vagyis a tölteteket, így már időszerű volt a csere. A munkálatok nettó 113 millió dinárba kerülnek, amelyből 100 millió dinárt az önkormányzat biztosított.

Góli Csilla, kommunális ügyekkel megbízott tag, Szabadka VT: „A vízművek már korábban is jelezte, hogy mivel ez egy olyan objektum, az egyes vízgyár, ami 1990 óta van folyamatosan használatban és üzemben, voltak bizonyos módosítások, javítások és cserék, de hogy most már bizonyos elemeit fontos lenne lecserélni esetleg korszerűsíteni. Próbálkoztunk az utóbbi években, hogy más forrásokból biztosítsunk eszközöket és ezzel esetleg tehermentesítsük a városi költségvetést, de végül arra a megoldásra jutottunk, hogy nem várunk tovább, hanem önkormányzati pénzekből, illetve részben a vízmű saját bevételéből fogjuk ezt a töltet cserét biztosítani.”

A vízszűrő töltetek az arzént, a vasat és az ammóniát szűrik ki a nyers vízből.

Sugár György, igazgató, Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, Szabadka: „Úgy képzeljék el mint egy aktív szenes töltetet, csak különböző nagyságrendűek és ezek végzik a víz szűrését. Tehát, hogy nyers vízből ivóvizet állítsunk elő, ezeken a szűrőkön a víz áthalad, megvan bizonyos tartózkodási idő, ami ahhoz kell, hogy dolgozni tudjanak és azt csinálják, hogy a nyers vízben, amiben arzén, vas és ammónia van, több mint a megengedett, ezeket szépen kiszűrik és ez teszi lehetővé azt, hogy miden fogyasztónk jó minőségű ivóvízzel legyen ellátva.”

A vízművek igazgatója újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vízvezeték csövekben hosszabb ideig benn maradó víz minősége megváltozhat, ez főként zsákutcákban, vagy olyan helyen fordulhat elő, ahol kicsi a fogyasztás. Arra szólította fel a polgárokat, hogy amennyiben változást észlelnek az ivóvíz minőségén, akkor azt nyugodtan jelentsék a közvállalatnak, az illetékesek reagálni fognak, kimossák a vízvezetéket, aminek köszönhetően elhárul a probléma.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír