Ugrás a tartalomra

A vízelvezető árkokra szükség van

Hamarosan megkezdődik néhány utca aszfaltozása – A központ járdáit, kerékpárutait is megjavítják

Amint befejeződik a közbeszerzési folyamat, több helyi közösségben is megkezdődnek az útépítési munkálatok. Hamarosan a város központjában lévő járdák egy részét is felújítják, valamint a kerékpárutak egyes szakaszai is újra járhatóak lesznek. Blau Péter, Szabadka Város Építési Igazgatósága Közvállalat igazgatója nyilatkozott lapunknak.

– A város három pályázaton nyert pénzt. A Tartományi Fejlesztési Igazgatóságtól két utcára kaptunk 15 millió dinárt: a Brač utca aszfaltozására a Makkhetes helyi közösségben, valamint a Rudi Čajavec utcára Királyhalmán. A városi költségvetés még húsz százalék önerővel járul hozzá a kivitelezéshez. A Tartományi Gazdasági Titkárságtól a város 8,7 millió dinár támogatást nyert el az 51. Hadosztály és a Majsai út kereszteződésében a körforgalom kiépítéséhez, itt a város önerője 7,5 millió dinár. Kiírtunk egy pályázatot három út, illetve terület kiaszfaltozására, mégpedig a Balzac utcára a Zorka helyi közösségben, a 4. Szőlősor utcára Csantavéren és Nagyfényen az egészségház előtti plató kiaszfaltozására kerül sor. Amint befejeződik a közbeszerzés, ezek a munkálatok megkezdődhetnek – magyarázta az igazgató, majd hozzátette, a városban hamarosan nagyobb ütemben megkezdődik az utak, járdák és kerékpárutak felújítása.

– Pénzhiány miatt nagyobb horderejű munkálatokra nem kell számítani. A Vladimir Nazor utcában nagyon rosszak a járdák, a Zombori úton, a Matko Vuković utcában újítunk majd fel, ahol az emberek megbotlanak, elesnek és indokoltan kártérítést is kérnek emiatt. A Palics felé vezető jobb oldali kerékpárutat, valamint a Halasi úton egy 60–70 méteres szakaszt újítunk fel, a 70-es házszám környékén, ahol az már teljesen tönkrement.

Folyamatban vannak a vízelvezető csatornák kialakítása is 22 helyi közösségben. Újfalu helyi közösség polgárai, például a Stevan Mokranjac utcában azt mondják, olyan mély vízelvezető árkot ásnak, hogy az a kisebb gyerekek számára életveszélyes is lehet.

– Azt azért túlzásnak vélem, hogy életveszélyes lenne. A tavalyi esőzésekkor megmutatkozott, hogy nagyon nagy szükség van ezekre, megmarad az esővíz az utakon, amely elsősorban nagyon rossz képet mutat, másrészt pedig rongálja az aszfaltot és a közlekedést is nehezíti. Ez állandó jellegű probléma, amikor új utakat építünk, minden utcában, ahol nincs szennyvízelvezető csatornahálózat, kiássuk ezeket az árkokat és a polgárok minden alkalommal be is temetik. Sajnos mindaddig amíg a város nem rendelkezik szerteágazóbb szennyvízcsatorna-hálózattal, ez az egyedüli megoldás, hogy mindenkinek jobb legyen. Megértem a polgárokat, akinek rendezett fűterületük volt a házuk előtt és most azt felásták, de jövőre azt is benövi a fű. Most tényleg olyan, mint egy sebhely a zöld felületen, de mindenki belátja idővel, hogy ez egy hasznos megoldás – magyarázta Blau. 

Szerző (Forrás)
Tómó Margaréta, Magyar Szó (Fotó: Molnár Edvárd)
Többi hír