Ugrás a tartalomra

Várják a projektterveket

A tartományi oktatási titkárság pályázatai február 23-áig vannak nyitva
Várják a projektterveket

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolába csütörtökön ellátogatott Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár, ahol Pozsár Csaba iskolaigazgatóval és Valka Károly alpolgármesterrel közösen megtekintették az eddigi beruházások eredményeit.

A tartományi titkár elmondta, hogy az eszközök odaítélésekor kollégáival igyekeznek azt is figyelembe venni, hogy minél több iskolát támogassanak, ugyanakkor fontosnak tartják a kontinuitást is.

− Egyértelmű, hogy évről évre támogatni tudtuk a kúlai iskolát: megtörtént a nyílászárók cseréje, a tetőfelújítás, de ide sorolható a fűtési rendszer korszerűsítése és az energiahatékonyság növelése is. Valójában mindegyik intézmény specifikus gondokkal küzd, mi pedig – lehetőségeinkhez mérten – próbálunk minden igénynek eleget tenni – fogalmazott Szakállas Zsolt.

Az idei pályázatokról szólva elmondta, hogy a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság által január végén meghirdetett pályázatok két részre oszthatók: az első az oktatási témakör, a másik pedig a nemzeti kisebbségek jogai érvényesítésének kérdéshalmaza.

− Fontos elmondani, hogy az eszközök évről évre növekedtek, a kontinuitás megmaradt, ami a nálunk pályázó, civil szervezeteknek, valamint az iskoláknak is egyfajta stabilitást nyújt, hiszen tudnak tervezni az évről évre megvalósítandó projektek terén. A legnagyobb horderejű pályázatunk az idén is az iskolák rekonstrukciójára vonatkozik. Az általános iskolák számára 121 millió dinárt, további 45 milliót a középiskolák, 2,5 milliót a diákotthonok, 11,5 millió dinárt pedig az iskoláskor előtti intézmények számára láttunk elő. Fontos kitétele a pályázatnak az, hogy 5 millió dinár feletti értékű munkálatok finanszírozására lehet pályázni. A pályázat február 23-áig van nyitva, szeretném kihasználni az alkalmat, hogy felszóllítsam az iskola- és intézményvezetőket arra, hogy pályázzanak! Amennyiben konzultációra van szükségük, a honlapunkon megtalálhatják az elérhetőségeinket, a kollégák szívesen rendelkezésükre állnak – mondta a tartományi oktatási titkár.

Az iskolai témakörbe tartoznak azok a pályázatok, amelyek programok és projektek megvalósítására vonatkoznak. Itt az iskolák pályázhatnak, de ugyanúgy a polgárok egyesületei is, amelyek ilyen, oktatási projekteket szeretnének megvalósítani. A következő a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítésére vonatkozó pályázati kiírás, ahol a magyar nemzeti kisebbség civil szervezeteinek rendelkezésére 13,4 millió dinár áll, az elbírálás folyamán a Magyar Nemzeti Tanács véleményét is kikérik. Fontos pályázat továbbá a multikulturalizmus előmozdítására vonatkozó kiírás is, amelyre a polgárok egyesületei pályázhatnak, viszont ez a pályázat nem a specifikusan megjelölt nemzeti kisebbségre vonatkozik, hanem az összefonódásokat hivatott támogatni.    

− Ezen a pályázati kiíráson is 14 millió dinár áll a civil szervezetek rendelkezésére, február 23-áig lehet pályázni. Jelentős még a nyelvhasználati pályázat is, itt a közszféra beadványait várjuk, például utcanévtáblák elhelyezésére, intézmények, elnevezések, táblák kiírására és űrlapok fordítására pályázhatnak a különféle, hatósági szervek. Kiemelném, hogy itt 10 millió dinár áll rendelkezésre, és annak ellenére, hogy sok önkormányzatban ezeket a gondokat már megoldottnak tekintik, továbbra is fontos ezt a pályázatot kiírni, hiszen mindig lehet továbbfejleszteni a hivatalos nyelvhasználatot, amire mindenképpen szükség van – mondta Szakállas Zsolt.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Paraczky László
Többi hír