Ugrás a tartalomra

Vámszabad övezet létesül Zentán

A meglévő vállalatok és újak is csatlakozhatnak
Vámszabad övezet létesül Zentán

A zentai önkormányzat tavaly kezdeményezte vámszabad övezet kialakítását a déli és a nyugati ipari övezet területén. Amint azt Sztantity Szebasztián, a községi tanács gazdasággal megbízott tagja elmondta, a cél legkönnyebben úgy érhető el, ha Zenta csatlakozik egy már létező, működő és bejáródott vámszabad övezethez. Zentához a szabadkai vámszabad övezet van a legközelebb, amihez csatlakozhat a község.

– Két okból is szükség mutatkozik községünk területén egy vámszabad termelési, gazdasági szubjektumokat felölelő vámszabad övezet kialakítására. A termelővállalatok nagy mennyiségű alapanyagot hoznak be, majd pedig késztermékeket szállítanak külföldre. Ha ezt a folyamatot vámmentesen tudnák lebonyolítani, az kedvezőleg hatna a termelékenységre, csökkenthetők a termelési költségek és az adminisztráció. Az önkormányzatnak a volt kendergyár területén, a déli ipari zónában vannak szabad területei, amiket még terhel a restitúciós eljárás (az államtól a volt tulajdonosok 80 hektár földterületet kértek vissza, de minden bizonnyal más formában lesznek kártalanítva), de a későbbiek folyamán a kedvező feltételek, az infrastruktúra megléte újabb befektetőket vonzhat a területre. Önkormányzatunk képviselői több alkalommal is egyeztettek Szabadkán a vámszabad övezetben, az ottani vámszabad övezet képviselői pedig Zentán jártak, és megvizsgálták az itteni lehetőségeket. Jelenleg folyamatban van az előkészítő munka, készül egy tanulmány a zentai vámszabad övezet megnyitásának a létjogosultságáról – mondta Sztantity Szebasztián, és hozzátette:

– Az övezetbe potenciálisan csatlakozni tudó cégekkel folynak az egyeztetések. A beruházásra alkalmas szabad területek vonatkozásában a terület tulajdonosa, az önkormányzat adhat hozzájárulást, hogy az adott területen az ipari parkban legyen vámszabad övezet. A déli és a nyugati ipari övezetben már működő vállalatok felmérik, hogy megéri-e nekik csatlakozni a vámszabad övezethez. Amennyiben csatlakozni szándékoznak, hozzájárulást kell adniuk, hogy a vállalat működési területét bevonhassuk a vámszabad övezetbe – mondta Sztantity.

Amikor elkészül a vámszabad övezet megnyitását megindokoló gazdasági tanulmány, és az érdekelt vállalatok hozzájárulása megszületik, akkor a zentai és a szabadkai képviselő-testületek döntést hoznak a vámszabad övezet megnyitásáról, amit elfogadásra a köztársasági kormány elé terjesztenek. A végső döntést a szerb kormány fogja meghozni a zentai vámszabad övezet megnyitásáról.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen