Ugrás a tartalomra

Utakat javítanak, parkosítanak

Felújítják a Művelődési Házat – Falunézőben Szajánban
Utakat javítanak, parkosítanak

Tóth Zoltán, a szajáni helyi közösség elnöke arról számolt be, hogy a 2022-es év jobb volt, mint az előző, járványterhes esztendő. Elmondta, hogy Szajánban tavaly 6,5 millió dinárból gazdálkodhattak, a folyó költségeket fedezték belőle, és kisebb befektetéseket eszközöltek.

– Sikerült a Szajánt és Tiszahegyest összekötő földutat végig murvával járhatóvá tenni, amit a tartományi mezőgazdasági és vízgazdálkodási titkárság finanszírozott. Sok szajáninak a tiszahegyesi kataszteri községben van földje, fontos volt, hogy járhatóvá tegyük ezt az utat a Szabó utca végéig, ezen az úton lehet leghamarabb eljutni a szomszéd faluba. Reméljük, időtálló út lesz, egy verbászi cég készíti új módszerrel, a zúzott követ nemcsak lehengerelik, hanem kötőanyagot is használnak. Ami a beruházásokat illeti, a nagykikindai önkormányzat finanszírozta a Művelődési Ház villanyhálózatának a felújítását, új biztosítékokat és energiatakarékos LED-égőket szereltünk fel. Az öltöző padlózatát, a parkettát is felújítottuk. Falunkon halad át a forgalmas regionális főút, és az iskola itt van az út mellett. A teherautók nagy sebességgel robognak át a falun, ezért egy napelemes, 30 kilométeres sebességkorlátozásra fényjelzésekkel figyelmeztető táblát helyeztünk ki. A tapasztalat jó, a sofőrök lassítanak a figyelmeztető villogó piros jelzésre – mondta Tóth Zoltán, és így folytatta:

– Két buszmegálló kiépítését kezdtük meg a falu két kijárata közelében. Építettünk egy kültéri pavilont a művelődési ház mellett. A központi zöldövezetet, a parkot rendeztük, örökzöldeket, cserjéket ültettünk. Részt vettünk a nemzeti foglalkoztatási hivatal pályázatán, és három közmunkást tudtunk alkalmazni, akik a közterületek rendezésén dolgoztak négy hónapon át. Tavaly pályázat útján 1,5 millió dinárt osztottunk szét a civil szervezeteknek, sportegyesületeknek egyházi szervezeteknek, idén erre a célra 2 millió dinárt fordítunk. A falunkban a hagyományos rendezvényeket, a falunapot stb. támogatjuk. A szajáni vadászegyesület fásítási akciót szervezett, 1500 tölgyfát ültettünk el a falu és a DTD-csatorna közötti területen fogalmazott a tanácselnök, és hozzátette, hogy az Ady Endre Művelődési Egyesület idén 75 éves, a jelentős jubileum jegyében több rendezvény is lesz.

– Idén a helyi közösség költségvetése 8,5 millió dinár, amit főleg a működési kiadásokra fordítunk, a beruházások más forrásból, az önkormányzat támogatásával és tartományi alapokból valósulnak meg. Szajánban az Ady Endre ME mellett a Délibáb Hagyományőrző és Természetbarát Egyesület, a nyugdíjasok és a tűzoltók egyesülete, a Szerbiai Kolping Társaság helyi szervezete és a horgászegyesület is tevékeny. Megbeszéljük, milyen rendezvényeket terveznek, hogy ne legyenek átfedések. A hagyományos rendezvényeinket idén is megtartjuk, és szeretnénk még megszervezni a Szajánból elszármazottak találkozóját – fogalmazott, és a terveket illetően hozzátette:

– Ami a beruházásokat illeti, szükség van a Mézeskalács óvoda tetőszerkezetének a javítására is. A Művelődési Házban a két régi gázkazánt egy energiatakarékos új kazánra szeretnénk lecserélni. A piacnál a járdát kell kijavítani. Folyamatban van a kisebb, cseréptörmelékkel leszórt utcák javítása, ezeket az utcákat murvával borítjuk be. Nagykikindán tartományi támogatással épül a vízgyár, mivel Bánátban magas az ivóvíz arzénvegyület-tartalma. A közeljövőben Szaján és Tiszahegyes is kap egy közös vízgyárat, ezt megelőzően azonban szükség lesz az utcai fővezetékek cseréjére, amire az idén már pályázunk – mondta Tóth Zoltán faluelnök.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok