Ugrás a tartalomra

Újra van Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanács Szabadkán

Újra van Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanács Szabadkán

Több mint tizenöt év kihagyás után újra megalakították Szabadkán a Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsot, melynek feladata, hogy mielőbb reagáljon a nemzetiségek között felmerülő esetleges kérdésekre. A tanácsba két szerb, négy magyar, egy bunyevác, egy horvát, egy montenegrói és egy roma nemzetiségű tagot delegáltak a Szabadkai Városi Képviselő-testület ma megtartott 21. rendes ülésén.

Összesen 24 pontot vitattak meg az ülésen, a többi közt határozat született a belváros és a Harcosok sorakozója lakótelep közötti terület részletes szabályozási tervének módosításáról. Szabadka város átvette a Községközi Műemlékvédelmi Intézet feletti alapítói jogokat, mivel Zenta és Zombor Községek lemondtak alapítói részesedésükről. A képviselő-testület megszavazta a Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezete 2022. évi működési tervének jóváhagyásáról szóló határozatot, valamint a Temetkezési Kommunális Közvállalat, a Stadion Kommunális Közvállalat, a Subotica-trans Közvállalat, a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat és a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat 2022. évi működési terve első módosításának jóváhagyásáról szóló határozatokat. Mint kiderült, a közeljövőben várhatóan teljes mértékben felújítják majd a város sétálóövezetét is.


A Harcosok sorakozója lakótelep és a városközpont között elterülő városrész részletes szabályozási tervének módosításáról Nágel János, a VMSZ szabadkai frakcióvezetője elmondta, hogy ezen a területen a jövőben csupán egyemeletes ingatlanok épülhetnek, melyeken legfeljebb tetőtér kialakítása lesz lehetséges, az építkezések pedig szigorúan ellenőrizve lesznek. Hozzátette, hogy a Mirko Bogović utcai nagybani piacot kihelyezik, mert közlekedési nehézségeket okoz a városrészben. Ezenkívül előirányozták a tűzoltók kihelyezését is a mostani forgalmas helyszínről egy kevésbé frekventáltra. Az új helyszínen megfelelő terület és épületek lesznek, hogy a tűzoltóság még jobban tudja végezni a tevékenységét.

Hosszas, de konstruktív vita alakult ki az ülésen öt közvállalat idei programjának módosításáról. Ezeknek a programoknak a közös nevezője, hogy növekedett a közvállalatok bevétele, mely többletet beruházásokra és eszközvásárlásra használják majd fel.

— A legjelentősebb a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat bevételnövekedése volt, 147 millió dinár értékben, mely összeg teljes mértékben utak és utcák kiépítésére vonatkozik. Fontos, hogy ezek a fejlesztések nem csupán a város központjában valósulnak majd meg, hanem a kevésbé fejlett, kültéri helyi közösségek területén is jelentős mennyiségű út kiépítése várható majd. Különösen fontos itt megemlíteni a Palicsi-tó körüli kerülőút teljes körű felújítását, rekonstrukcióját, melynek értéke 75 millió dinár. Ez nemcsak Palics turisztikai kínálata miatt fontos, hanem azért is, mert hamarosan megkezdődik az Újvidék—Szabadka gyorsvasút kiépítése, s ez egy alternatív út lesz, melyen majd akkor lehet megközelíteni a várost, amikor a központban lévő felüljáró felújítása miatt le lesz zárva a központ — tette hozzá Nágel.

A Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsról a VMSZ frakcióvezetője elmondta, hogy az egyrészt azért fontos, mert törvényes kötelezettsége a városnak, másrészt Szabadka egy többnemzetiségű közösség, ahol akár érzékeny kérdések is felmerülhetnek, melyeket csakis közösen, konszenzussal oldhat meg egy olyan bizottság, amelyben minden itt élő nemzetiségi közösség képviselője helyet kap.

— Ez sajnos tizenöt éven keresztül el lett mulasztva, most dr. Pásztor Bálintnak, a vkt elnökének a kezdeményezésére újra megalakult. Remélhetőleg sikeresen fog működni, nem azért, mert nemzetiségek közötti problémák vannak Szabadkán, hanem azért, hogy az esetleges kérdések felmerülése esetén időben lehessen reagálni.

A tanács összesen tíz tagot számlál, két szerb, négy magyar, egy bunyevác, egy horvát, egy montenegrói és egy roma nemzetiségű tagja lesz. Név szerint Jasmina Stevanović és Marko Marić a szerb népet, Kószó András, Lulić Márki Anna, Szabó Lili és Szabó Roland a magyar nemzeti kisebbséget, Slaven Dulić a horvát, Branko Pokornić a bunyevác, Rade Bulatović a montenegrói nemzeti kisebbséget, valamint Kurina Klaudia a roma nemzeti kisebbséget fogja képviselni.

A városi képviselő-testület ülésén több közvállalat élére neveztek ki új igazgatót, így Saša Petković lett a Szabadkai Távfűtőművek Kommunális Közvállalat igazgatója, Aleksandar Aleksić a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat vezetésére kapott megbízást, Dejan Ljubisavljević igazgatja ezentúl a Subotica-trans Utasszállító Közvállalatot, Mihájlovity Anikó pedig a Szabadkai Városi Múzeum ügyvezetője lesz. Mindegyikük megbízatása négyéves időtartamra szól.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kartali Róbert
Többi hír